Discovery se vratio na Zemlju



SVEMIRSKA letjelica Discovery sletjela je na zemlju nakon uspješno obavljene misije na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS).

Discovery i njegovih sedam astronauta sletjeli su u Svemirski centar Kennedy u američkoj saveznoj državi Floridi u jutarnjim satima po lokalnom vremenu. Slijetanje je bilo nakratko odgođeno zbog kiše, ali nebo se raščistilo i letjelica je mogla sigurno doći do Zemlje.

Petnaestodnevni put do ISS-a i natrag završen je spektakularnim prelijetanjem iznad petnaestak američkih saveznih država, a u kontroli misije bili su sretni zbog uspješnog slijetanja jer je kiša onemogućila slijetanje jučer.

Četiri žene u svemiru

Posada Discoveryja je u subotu, prije nego što je krenula kući, na svemirsku stanicu donijela tone opreme i zaliha, a glavni komad opreme bio je novi rashladni spremnik, kojega se moralo priključiti u tri svemirske šetnje.

Nakon što je spremnik priključen, došlo je do problema s ventilom za dovod dušika i nakratko se razmatrala mogućnost četvrte šetnje, ali odlučilo se da se tim problemom može pozabaviti posada stanice ili astronauti neke druge misije.

Tijekom prve šetnje ispisana je povijest jer su istodobno u svemiru bile četiri žene, tri s Discoveryja i jedna sa stanice. Ostaju još tri misije koje će NASA poslati na ISS. Prva će biti misija letjelice Atlantis, koja će sljedeći mjesec, 14. svibnja na stanicu dostaviti ruski laboratorij i drugu opremu.

Pročitajte više