DIV već kupio splitski škver: Objavili natječaj za nova radna mjesta u brodogradnji?!

DIV je, izgleda, već kupio Brodosplit unatoč negativnom mišljenju Povjerenstva, koje je njihovu ponudu ocijenilo nedostatnom, i u financijskom smislu, ali i zbog poštivanja odredaba kolektivnog ugovora.

Popijač lobira za DIV

Nesuđeni kupac splitskog škvera na svojim je web-stranicama objavio natječaj za nove poslove u brodogradnji. Nema što ne traže. Otvorene su ponude za mjesta svih profila, od inženjera do cjevara i montera. Nema čak ni potrebnih uvjeta, a nije naznačeno ni na što se konkretno odnose radna mjesta, niti koliko ih uopće ima?! Što je sad to? Jesu li u DIV-u toliko uvjereni da su već postali vlasnici Brodosplita?

U firmi danas nije bilo nikog tko bi odgovorio na pitanja o natječaju. Nešto više svakako zna ministar gospodarstva Đuro Popijač, koji je neki dan sindikaliste uvjeravao da bi se iz DIV-ove ponude moglo nešto korisno izroditi.

Slučaj za psihijatriju

Sindikalcu Zvonku Šegviću DIV-ov natječaj graniči s ludilom. "Mislim da bi se trebao angažirati psihijatar. Ovo je zloporaba položaja i ovlasti. Odakle njima pravo da raspisuju ovakav natječaj. Na temeljem kakve osnove? Znači li ovo da se radi ispod banka, da je DIV već kupio splitski škver unatoč ponudi kojoj manjka sve osim dobre volje", užasnut je šef Nezavisnog sindikata Brodosplita Zvonko Šegvić. Njemu se čini da je posrijedi blef, kojim se želi stvoriti dojam da je sve već gotovo. Tome će se, kaže Šegvić, odlučno usprotiviti. 

Posla do kraja godine, a onda na ulicu

Unatoč optimističnoj projekciji DIV-a, u škveru već odavno zvone sva zvona na uzbunu. Posla ima još do kraja godine, a onda će se veći dio kolektiva naći u stravičnim problemima. Ugovaranja novih poslova nema jer je Vlada popustila pred diktatom Bruxellesa da novih poslova nema dok se ne završi proces restrukturiranja, odnosno nađe kupac. Ulica se čini sve izglednijom opcijom za tisuće škverana.

Pročitajte više