Divjak objasnila tko mora u ponedjeljak u školu. Komentirala i Čačićeve grimase

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL

NAKON prvog propalog pokušaja vraćanja djece u škole i nakon novih preporuka, roditeljima i dalje nije jasno moraju li djeca u školu i od kada.

Ministrica obrazovanja Blaženka Divjak u Dnevniku Nove TV rekla je da je prije dva tjedna bio potpuno drugačiji epidemiološki okvir.

"Tada je rečeno da je povratak u škole izuzetak, sada je povratak u škole pravilo i to je velika razlika", dodala je Divjak.

"Kada govorim o struci, ne utječem na struku niti je to moj posao. Ako liječnici epidemiolozi kažu da se može pod tim i tim uvjetima, onda trebamo slušati", rekla je i dodala da je kroz ova dva tjedna bilo više od četiri tisuće učenika u školama.

Od ponedjeljka škole su otvorene za sve učenike od prvog do četvrtog razreda osnovne škole. Svi učenici trebaju biti u školama i mislim da je taj okvir jasan", istaknula je Divjak.

Oni koji ne budu u školi, morat će opravdati izostanak

"Samo što je to opravdanje za izostanak sada nešto šire nego što je u situaciji kada nije bilo koronavirusa", objasnila je.

Kaže da svi učenici moraju sjesti u školske klupe. "Govorimo o učenicima razredne nastave koji uče čitati i pisati. Možete samo zamisliti koliko se može napraviti u mjesec dana u smislu povratne informacije učenicima iako je bila i ova nastava koja se temeljila na Nastavi na Trećem, gdje su roditelji odradili lavovski dio, ali i učitelji koji su bili u školama i imali dosta zahtjevan posao", objasnila je Divjak.

Kaže da učenici ne bi trebali ostati kod kuće. "Ako će biti objektivnih razloga zbog kojih će učenici ostati kod kuće, trebaju razgovarati sa svojim obiteljskim liječnikom i sa stručnjacima. No treba poslati dijete u školu. Čuli ste - rekli su da je dijete jednako sigurno u školi kao što je sigurno i doma, pogotovo kad je sve otvoreno", dodala je.

O Bandiću

Za komentar Milana Bandića o spremnim zagrebačkim školama i oštrim riječima koje joj je uputio zbog, kako je rekao, kukavičluka i prebacivanja odgovornosti, kaže kako se treba kloniti politikantstva.

"Ja znam da je predizborno vrijeme. Od gradonačelnika koji misli da djeca trebaju računati na grah i prati ruke u lugu, mislim da... Bilo bi bolje da se bavi svojim poslom i pusti druge da se bave svojim poslom", kazala je.

O Čačićevim grimasama

Kaže da je za ispriku Radimira Čačića vidjela u medijima. "Da se radi o sedmogodišnjaku, ja bih znala kako odgovoriti. S čovjekom od 70 godina, mislim da je to završena priča", zaključila je.

Pročitajte više