Divljaci porazbijali Partizansko groblje u Mostaru

Screenshot: YouTube

NEPOZNATI počinitelji polomili su ploče s imenima poginulih partizana i bacili ih na jedno mjesto na mostarskom Partizanskom groblju gdje su izaslanstva položila vijence u spomen na oslobađanje grada u Drugom svjetskom ratu, dok se istodobno time obilježava i spomen na sedam franjevaca koje su pobili pripadnici OZNA-e.

Vijence su na Partizansko spomen groblje u Mostaru položila izaslanstva predvođena Udruženjem antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) Mostar. Među njima je bio i ministar unutarnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, koji je u izjavi za medije osudio vandalizam na Partizanskom groblju.

Za vrijeme ceremonije nije bilo provokacija niti incidenata koji su se često događali proteklih godina.
Policija Hercegovačko-neretvanske županije provodi očevid o skrnavljenju spomen kompleksa Partizanskog groblja.

Usporedno s obilježavanjem oslobođenja grada u 2. svjetskom ratu, u Mostaru se obilježava i ubojstvo sedmorice franjevaca koje su pobili pripadnici zloglasne komunističke tajne policije OZNA-e. Među njima su bili i provincijal Hercegovačke franjevačke provincije fra Leon Petrović, fra Grgo Vasilj, fra Bernard Smoljan, fra Kažimir Bebek, fra Jozo Bencun, fra Rafo Prusina i fra Nenad Pehar. Tim povodom navečer će se služiti sveta misa.

Iz Hrvatske republikanske stranke pozvali su Hrvate katolike da im pobijeni svećenici mučenici budu uzor u životu te su istaknuli kako su oni bili jedina tadašnja oporba ustaškoj vlasti, tražeći nebrojeno puta zaustavljanje zločina nad nekatolicima, o čemu postoje brojni pisani dokumenti i svjedočenja. Katolička Crkva predvodi postupak dokazivanja mučeništva ubijenih franjevaca.
 

Pročitajte više