Divljak koji je automobilom usmrtio bračni par na Kvatriću plakao i preklinjao za oprost na sudu

Foto: PIXSELL

NIKOLI Kovačeviću, koji je automobilom usmrtio 61-godišnju Ljiljanu i 67-godišnjeg Aleksandra Kusalovića na Kvaternikovom trgu u Zagrebu prije nešto više od godinu dana, ovaj tjedan će biti izrečena presuda.

Kovačević je optužen da je usmrtio bračni par dok je pijan upravljao automobilom. Na suđenju je rekao kako nesretne ljude nije vidio te kako se ne osjeća krivim za nepružanje pomoći.

"Priznajem da sam skrivio nesreću i prihvaćam kaznu koja bude te molim za oprost obitelj poginulih, ali i moju. Spreman sam suočiti se s kaznom. Unesrećene nisam vidio i zbog toga se ne osjećam krivim za nepružanje pomoći", rekao je u završnoj riječi Kovačević.

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu rekao je da se nesreće ne sjeća.

"Ne sjećam se ni vožnje ni nesreće. Sjećam se samo da je u autu izbio neki bijeli prah i da su se otvorili zračni jastuci. Izašao sam, ljudi su vikali i psovali me. Tek sam sutradan saznao što se dogodilo", rekao je.

Traže doživotnu zabranu upravljanja automobilom

Tužiteljica traži da se Kovačeviću doživotno oduzme vozačka dozvola. Osim što je Kovačević bio potpuno pijan, tužiteljica tvrdi i da je bezobzirno kršio propise u području punom pješaka te vozio dvostruko brže od dopuštenog. Tužiteljstvo također smatra da je Kovačević trebao ostati na mjestu nesreće, a ne bježati.


"Najjači dokaz je snimka nadzorne kamere koja govori više od riječi. U centru grada je bilo puno građana i moglo je poginuti puno više ljudi. Što se tiče nepružanja pomoći, nije smisao te odredbe golo spašavanje života već moralna i ljudska potreba. Ovdje su u pitanju dva ljudska života, vozač je bio dovoljno sabran jer je izašao iz auta i pobjegao", zaključila je Tužiteljica.

Pokajao se

Kovačićev odvjetnik Rafael Krešić kaže da se njegov branjenik pokajao.

"Odmah je priznao krivnju. Nije prihvatio odgovornost za nepružanje pomoći. U uvjetima neposredno prije nesreće nije bio u svjesnom stanju, a prometni vještak je rekao da vozač u trenutku aktivacije zračnih jastuka ne vidi izvan vozila. On nije znao gdje je ni što se dogodilo", kaže Krešić.

Olakotne okolnosti

Bivši nogometaš zabio se u skupinu pješaka dok je jurio Audijem, 11. travnja 2016. godine, 108 kilometara na sat na Kvaternikovom trgu u Zagrebu s 2.16 promila alkohola u krvi. Usmrtio je bračni par Kusalović. Njegov odvjetnik traži da se pri određivanju kazne uzmu u obzir olakotne okolnosti: Kovačić je priznao krivnju, nije ranije kazneno osuđivan, priznao je, pokajao se i ispričao te je otac dvogodišnje djevojčice.

S druge strane, Nikola Kovačić je prije ove nesreće šest puta kažnjavan zbog kršenja Zakona o sigurnosti na cestama. Platio je na tisuće kuna kazni. Samo dvije od ovih presuda, prema njegovom odvjetniku su aktualne, jer nakon što prođe tri godine od pravomoćnosti prekršajne osude, smatra se da osoba nije osuđivana.

Sudac Dario Lokas objavit će nepravomoćnu presudu u srijedu.

Pročitajte više