Poskupljuju cigarete

Foto: 123rf

KRAJEM sljedeće godine istječe rok do kojeg Hrvatska treba uskladiti trošarine na duhanske proizvode s pravilima Europske unije, što će prema procjenama dovesti do povećanja cijene cigareta za oko dvije kune.

Trošarine na duhanske proizvode još uvijek nisu u potpunosti usklađene s minimalnim stopama koje je propisala Europska unija, jer je Hrvatska kroz pregovore dobila prijelazno razdoblje do 31.12.2017. za postupno podizanje trošarina.

Prema europskom trošarinskom sustavu oporezivanja cigareta ukupna trošarina trebala bi iznositi najmanje 60 posto prosječne maloprodajne cijene cigareta puštenih u prodaju dok u Hrvatskoj ona sada iznosi 58 posto. Također je propisano da trošarina ne smije biti niža od 90 eura za 1.000 komada cigareta bez obzira na prosječnu ponderiranu maloprodajnu cijenu cigareta puštenih u potrošnju. U Hrvatskoj trošarina trenutno 84,82 eura za tisuću komada cigareta.

 


Porez i na elektroničke cigarete

 

Čini se da bi se na udaru poreznika mogle naći i elektroničke cigarete jer u dokumentima za javnu raspravu o izmjenama trošarina Ministarstvo financija navodi da bi bilo opravdano i nužno u sustav trošarina uvesti i "nove duhanske proizvode", iako direktiva EU koja se odnosi na duhanske prerađevine to ne propisuje.

"Međutim, navedeni europski trošarinski propis ne obuhvaća kao predmete harmoniziranog trošarinskog oporezivanja nove kategorije duhanskih proizvoda koje sve značajnije zauzimaju tržišni prostor, pri čemu je posebno rastuće tržište elektroničkih cigareta i spremnika za njihovo punjenje te grijanih duhanskih proizvoda.

S obzirom na navedeno, odnosno okolnosti tehnološkog i tržišnog razvoja novih duhanskih proizvoda, ukazuje se opravdanim i nužnim navedene nove kategorije obuhvatiti i sustavom trošarinskog oporezivanja", navodi se u dokumentu Ministarstva financija.

Pročitajte više