Đakovo: Počeo prosvjed seljačkih udruga

KOORDINACIJA seljačkih uruga nezadovoljnih ovogodišnjom otkupnom cijenom pšenice započelo je u podne javne prosvjede djelomičnom blokadom prometnica na području četiri slavonske županije.

Udruge okupljene oko Zajednice udruga seljaka Slavonije i Baranje, Stožera za obranu interesa obiteljskih gospodarstava traže da otkupna cijena pšenice bude 1,30 kn po kilogramu jer smatraju da im ponuđena cijena od jedne kune ne može pokriti troškove proizvodnje. Po podatcima Koordinacije na 15-ak cestovnih pravaca u Osječko-baranjskoj, Brodsko-posavskoj, Virovitičko-podravskoj i Požeško-slavonskoj županiji poljoprivrednim strojevima bit će zapriječen po jedan prometni trak, ali potpune blokade prometa neće biti, a prosvjed će trajati do 14 sati.

Na mjestu prosvjeda kod Đakovačke Satnice gdje je s desetak traktora zapriječen jedan prometni trak a promet se odvija prema regulaciji prometne policije, predsjednik Zajednice Antun Laslo izjavio je kako prosvjeda neće biti u Vukovarsko-srijemskoj županiji zbog, kako je rekao, pritiska Hrvatske seljačke stranke. "Seljaci su na cestama zbog odluke ljude iz Ministarstva poljoprivrede i šumarstva koji su formirali ovakvu poražavajuću cijenu pšenice, bez ikakvog dogovora sa seljačkim udrugama barem ne s onima koje danas prosvjeduju, a na štetu proizvođača. Žalosno je što na ovakav način moramo prikazivati stanje u hrvatskoj poljoprivredi", rekao je Laslo.

Kazao je kako nije siguran da će sa današnjim prosvjedom nešto postići jer se problem pšenice da je bilo razumijevanja mogao riješiti dogovorom, ali da se neće ostati na današnjem prosvjedu. Dodao je, kako će se nakon prosvjeda razmotriti njegovi učinci, ali da su seljaci i nadalje spremni za razgovore.

Udruga obiteljskih gospodarstava Slavonije i Baranje najavila je da neće sudjelovati u blokadi cesta, a isto je jučer najavio i Hrvatski seljački savez, smatrajući da su problemi oko otkupa pšenice i najavljeni ispolitizirani, te optužujući Antuna Lasla za suradnju s HDZ-om i Branimirom Glavašem.

Laslo je danas izjavio kako je riječ o netočnim tvrdnjama potpredsjednika Hrvatskog seljačkog saveza Darka Grivičića iz kojih se, kako smatra, "vidi da je Grivičić političar pokvarenih namjera". "Nikada s Glavašem nisam razgovarao o takvim stvarima i ovo nije politički, nego gospodarski problem i pitanje opstanka seljaka Slavonije i Baranje", kazao je Laslo.

Pročitajte više