Đakovo: Slavonski seljaci najavili prosvjede

PREDSTAVNICI Stožera za obranu interesa obiteljskih gospodarstava i Zajednice udruge seljaka Slavonije i Baranje najavili su danas da će u srijedu javno prosvjedovati blokadom cesta ako se do tada s otkupljivačima i Ministarstvom poljoprivrede i šumarstva ne postigne dogovor da otkupna cijena ovogodišnjeg uroda pšenice bude 1,30 kuna po kilogramu.

Nakon gotovo trosatnog sastanka s pomoćnikom ministra poljoprivrede i šumarstva Miroslavom Pažurom, predsjednik Stožera Ivo Kotarac je rekao kako će članovi Udruge blokirati nekoliko cesta u Slavoniji, a predsjednik Zajednice Antun Laslo je dodao da se ta udruga pridružuje prosvjedima, o čijim će pojedinostima naknadno izvijestiti javnost.

Predsjednik Udruge obiteljskih gospodarstava Slavonije i Baranje Slavko Novaković je rekao kako njegova Udruga neće sudjelovati u blokadi cesta, nego će pritiskom od otkupljivača nastojati izboriti bolji položaj na tržištu, pa ga je Laslo optužio kako je time dokazao da je njegova udruga produžena ruka Ministarstva.

Predsjednik osječko-baranjske organizacije Hrvatskoga seljačkog saveza Zvonko Dobetić podupro je najavljene prosvjede, ali ga je doministar Pažur upozorio da može govoriti samo u osobno ime, a ne u ime Hrvatskoga seljačkog saveza. Tijekom burne rasprave Pažur je seljake pokušao uvjeriti da nemaju razloga za prosvjede, tvrdeći kako se uz dogovorenu cijenu od jedne kune za kilogram, te isplatu odštete za sušu i predviđenih poticaja postiže cijena od 1,70 do 1,80 kuna za kilogram pšenice. Istaknuo je da Vlada ostaje pri dogovorenome modelu otkupa, te je pozvao predstavnike seljačkih udruga da svojim postupcima ne ometaju proizvođače koji pšenicu žele prodati po već dogovorenim uvjetima.

"Ako netko pod tim uvjetima ne želi prodati pšenicu, neka se izloži rizicima tržišta. Potrebno je promijeniti socijalistički način razmišljanja i shvatiti da država više nije kupac", rekao je doministar Pažur i ocijenio da seljačke udruge nemaju toliku potporu javnosti za prosvjede kao što su imale godine 1999. Predstavnici seljačkih udruga su isticali da se otkupna cijena pšenice godinama nije promijenila, te da su se troškovi života i proizvodnje višestruko povećali, dodajući kako cijena od 1,30 kuna za kilogram pšenice ne bi poremetila odnose na tržištu brašna i kruha.

Neki predstavnici udruga izrazili su sumnju u regularnost ovogodišnjeg natječaja za otkup pšenice jer su svi otkupljivači ponudili istu cijenu od jedne kune za kilogram, što je Pažur nazvao insinuacijama, ističući da je "natječaj bio transparentan" i da se na otkupljivače nije moglo utjecati.

Pročitajte više