Đapić: Bez ugovora s HDZ-om o postizbornoj koaliciji

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić izjavio je danas da je HSP skloniji desnoj koaliciji predvođenoj HDZ-om, ali da je trenutačno zbog nejasnog odnosa HDZ-a prema HSP-u, HSP spreman i za razmišljanje o drugim kombinacijama.

"Ako se prije početka parlamentarnih izbora ne potpiše ugovor između HDZ-a, HSLS-a, DC-a i HSP-a o postizbornoj koaliciji i sudjelovanju u vlasti, HSP je nakon izbora spreman razgovarati o podržavanju pojedinih programa i stranaka koalicijskog lijevog centra", izjavio je Đapić Hini.

Objasnio je da HSP ne pristaje na poziciju u kojoj bi ga HDZ ostavio "na čekanju" dok ne vidi može li buduću Vladu formirati samo s HSLS-om i DC-om.

"Ne pristajemo na poziciju koju nam je namijenio Vladimir Šeks u svojim intervjuima, da se HSP uzima u koaliciju s HDZ-om, samo ako im HSP bude trebao nakon izbora", poručio je.

Naveo je da o međustranačkoj suradnji "na lijevoj strani" nije nikada razgovarao s predsjednikom SDP-a Ivicom Račanom.

S HDZ-om, rekao je, još nismo bili u prilici razgovarati o programima, samo smo se, kaže, razmimoilazili oko pitanja slanja hrvatskih vojnika u Afganistan, ili oko rata u Iraku, u čemu je HSP imao sličan stav onome vladajuće koalicije.

U svakom slučaju, zaključio je Đapić, ni stranke lijeve ni desne koalicije ne znaju što bi s HSP-om, jedni i drugi su bez strategije kako se s nama ponašati, a osjećaju da smo prijeteća opasnost.

Napomenuo je da je HSP jedina parlamentarna stranka koja nije bila na vlasti, i nije proizišla iz stranaka koje su bile ili jesu na vlasti. Strategija je HSP-a da nakon 13 godina u opoziciji napokon dođe na vlast, ali, dodao je, ne pod svaku cijenu.

HSP se neće odreći temeljnih principa svoje politike, među kojima su, nepristajanje na to da se Hrvatska optuži da je provodila genocid nad Srbima u Hrvatskoj, ili da se optuži da je počinila agresiju na BiH.

HSP se zalaže i za redistribuciju kapitala koncentriranog u rukama tajkuna, jer je očito da se revizija privatizacije ne može provesti.

Upitan, može li HSP na tim programima postići suglasnost sa strankama lijeve koalicije prevođenim SDP-om, Đapić je odgovorio, da je HSP u posljednje 3,5 godine nizom zakonskih prijedloga pokazao da je učinkovita saborska oporba. Podsjetio je da je HSP surađivao s Račanovom Vladom u izradi zakona o sukobu interesa.

Na pitanje - kako bi članstvo HSP-a pristalo na eventualnu podršku vladi lijevog centra Đapić je uzvratio "da bi to bile slatke brige" na saboru stranke.

Kako bi se uopće poslije izbora moglo kombinirati na takav način, Račan bi morao ispuniti jedan bitan uvjet - kao što se HSP distancirao od Pavelića, tako se i SDP treba odreći Tita, rekao je Đapić.

Naveo je da je po posljednjoj IRI-jevoj anketi HSP dobio pet posto glasova, što je oko deset zastupničkih mjesta i što znači da uloga HSP-a u sastavljanju buduće Vlade može biti vrlo važna.

Pročitajte više