Đapić: HSP na jesenske izbore ide samostalno u svim jedinicama

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić na današnjoj je sjednici Glavnog odbora stranke izjavio kako će HSP na jesenske izbore izići samostalno u svim jedinicama.

Đapić je kazao kako HSP nije ostao impresioniran nedavnom SDP-ovom Konvencijom, kao ni jučerašnjim Saborom HDZ-a. Njihov program, kojega će stranka u potpunosti iznijeti na stranačkoj konvenciji sredinom rujna, imat će, kako kažu, takve osobine da će se za naklonost birača boriti boljom prezentacijom i kvalitetnijim timom od HDZ-a i SDP-a.

Koaliciju s SDP-om Đapić je nazvao nemogućom, objasnivši kako je jasno da, kako nakon izbora u SDP-u i prvih političkih poruka njihovog novoizabranog predsjednika Zotrana Milanovića, SDP na nacionalnoj razini HSP-u ne može biti partner. Za HDZ Đapić kaže kako će im u poslijeizbornim kampanjama morati biti partner, ali naglašava kako to ništa neće mijenjati u njihovoj strategiji kampanje.

HDZ i SDP, naime,  već godinama, kako je Đapić istaknuo, u Hrvatskoj pokušavaju promovirati dvostranačje. Oni, kako je rekao, "nizom afera i međusobnih optužbi javnost žele podijeliti na načelu navijačkih strasti, u čemu je HSP odbio sudjelovati".

Članove HSP-a pozvao je na razumno trošenje novca jer, kako objašnjava, "tko može jamčiti da će izbori biti baš u studenom, a ne u prosincu, ili čak u veljači".

Đapić je istaknuo kako se nada jednom mandatu i u 11. izbornoj jedinici, dodavši kako će HSP svoje kandidate istaknuti i u 12. jedinici. Nositelji HSP-ovih stožera po izbornim jedinicama morat će na predstojećim izborima osvojiti dva tamo gdje su do sada imali jedan mandat.

Na današnjoj sjednici su predstavljene i smjernice za vanjsku politiku, zdravstvo i pravosuđe.

Partnerski odnosi sa SAD-om, rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima, aktivna regionalna politika (pogotovo ističu položaj Hrvata u BiH), te ulazak u NATO, neka su od pitanja kojima se HSP namjerava pozabaviti kada su vanjskopolitički ciljevi u pitanju.

Rješavanje zaostalih spisa kroz smjenski rad sudaca, informatizacija sustava i ukidanje sudske istrage neki su od ciljeva koje HSP namjerava postići na području pravosuđa, a kada je riječ o zdravsrvu, HSP se zalaže za organizacijsko razdvajanje djelatnosti zdravstva od zdravstvenog osiguranja, ukidanje Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, kao i uspostavu više nacionalnih osiguravajućih zavoda.

Foto:A.B.

Pročitajte više