Đapić: HSP traži da Sabor raspravi o bivšim "udbašima" i "kosovcima"

HRVATSKA stranka prava (HSP) tražit će da Hrvatski sabor, sukladno rezoluciji Vijeća Europe kojom se osuđuju zločini počinjeni u doba komunističkih totalitarnih režima, na dnevni red stavi raspravu o lustraciji, najavio je predsjednik HSP-a i osječki gradonačelnik Anto Đapić danas u Osijeku, u povodu izjave Tomislava Marčinka kako na Hrvatskoj televiziji i danas rade bivši djelatnici KOS-a i Udbe.

Iznenađuje što se ni jedna politička stranka, niti rukovodstvo HTV-a, nisu dosad očitovali o izjavi Tomislava Marčinka da na HTV-u i danas rade bivši djelatnici KOS-a i Udbe rekao je Đapić.

"Umjesto da se temeljito istraži tako ozbiljna optužba, danas neki djelatnici HTV-a traže hitan otkaz Tomislava Marčinka", rekao je Đapić i ocijenio da je to kampanja protiv Marčinka.

Zbog ozbiljnosti situacije Sabor treba staviti na dnevni red raspravu o lustraciji, kako bi se jednom zauvijek riješila negativna ostavština komunističkog režima, rekao je Đapić na današnjoj konferenciji za novinare.

Nekadašnji urednik Informativnog programa HTV-a, a danas direktor Orfeja Tomislav Marčinko u intervjuu za subotnji "Večernji list" izjavio je da posjeduje papir s imenima zaposlenika HTV-a koji su do 1990. radili za KOS i SDB i da ga je spreman objaviti kako bi prestale, kako je rekao, objede na njegov račun da je 1991. na HTV-u proganjao novinare Srbe. "Večernji list" danas prenosi i Marčinkovu izjavu da je zbog toga intervjua jedan urednik na HTV-u zatražio da mu se uruči izvanredni otkaz.

Gradonačelnik Đapić na današnjoj konferenciji za novinare osudio je i jučerašnji zahtjev oporbenih stranaka (HDZ-a, LS-a i HSU-a) da se raspusti Skupština Osječko-baranjske županije i osječko Gradsko vijeće, istaknuvši kako "za to nema pravne osnove".

"Cijelu kampanju vodi HDZ, kojemu očito smeta snaga HSP-a kao treće oporbene stranke", ocijenio je Đapić.

Pročitajte više