Đapić izgubio stranku: Glavni stan HSP-a poništio suspenzije, tajnika Jukića razoružali zaštitari!

U KRAJNJE usijanoj atmosferi jučer je u sisačkom Domu kulture održana sjednica Glavnog stana HSP-a. Počelo je u 11 sati, potrajalo da kasnog popodneva.

Glavni stan HSP-a donio je nekoliko vrlo bitnih zaključaka, u prvom redu konstatirano je da nema suspenzija i raspuštanja stranačkih organizacija na jugu. Vraćaju se otpisani, Protrka, Tomasović i Šešelj, oni koji su najviše kritizirali počasnog predsjednika Antu Đapića i tražili demokratsku reformu stranke. Dojmove s Glavnog stana Indexu je prenio povratnik u HSP Ante Prkačin.

Demokratski i pošteno

"Točno je. Nema suspenzija i drago mi je zbog toga. Izgleda da su u HSP-u končano počeli puhati neki novi vjetrovi. Stranka se demokratizira, no ono što je još važnije vraća se elementarno poštenje. HSP nije bio toliko nepošten ni prema biračima, ni prema koalicijskim partnerima, koliko prema samom sebi. Članovi su bili strahovito nepošteni jedni prema drugima. Vječito su u pitanju bili uski interesi. Ako se HSP ustroji s pravim ljudima, ne da ima šansu, nego postaje potreban hrvatskoj političkoj sceni. Pravilno vođen, kao prava suvremena stranka desnog centra, mora ići po vlast. Rekao sam da prestanu razmišljati o par saborskih mandata. To je put koji vodi u propast. HSP treba ići po vlast i 36 posto potpore biračkog tijela", kaže Prkačin.

"Jukić dolazi naoružan na Glavni stan kao Castro na sjednicu komiteta"

Sjednicu Glavnog stana obilježio je, inače, naprasni odlazak glavnog tajnika stranke Vlade Jukića. Došao čovjek naoružan?!

"Prije sjednice svi su pregledani i pretraženi. Zaštitarska služba uistinu je bila vrlo profesionalna. Pregledali su i mene i ja nisam imao zamjerki pošto su svi prošli isti tretman. Momci su izvrsno odradili posao i razoružali glavnog tajnika stranke Vladu Jukića, koji je na sjednicu došao, zamislite, molim vas lijepo, naoružan. Kao Fidel Castro na sjednicu komiteta narodne revolucije. Nevjerojatno?! Jukić se nakon razoružavanja demonstrativno povukao. Pošao je za njim i predsjednik Srb, no vratio se i pokazao političku zrelost", prepričao nam je Prkačin nevjerojatnu scenu sa razoružavanjem drugog čovjeka stranke.

Gdje je počasni?

Gdje je počasni predsjednik montirao svoje izdvojeno zapovjedno mjesto nije poznato, no preko šefa trogirskog HSP-a Josipa Matkovića bio je upoznat sa svim zbivanjima na Glavnom stanu. Matković je u posebno nezahvalnoj poziciji, jer je upravo on taj koji stoji iza suspenzija Protrki i Tomasoviću, šefovima županijskog i splitskog HSP-a.

Od Đapića se na Glavnom stanu nije previše čulo. Stari lisac vjerojatno ima neku izlaznu strategiju, ali zasad nije poznato kako kani prevladati očitu krizu i evidentni gubitak kontrole nad Glavnim stanom. Navodno je samo zatražio da otkupi stranačku limuzinu.

"Od jučer u HSP-u ništa više nije kao što je bilo"

Prkačin je uvjeren da nakon jučerašnje sjednice Glavnog stana u HSP-u više ništa neće biti kao što je bilo. Ako je i bilo kakvog Đapićevog utjecaja, sada ga definitivno više nema, zaključuje.

"Ja sam ovdje novi i u hodu se upoznajem sa situacijom. No, ono što ohrabruje je da svi traže čist račun i podržavaju promjene, čak i oni koji dolaze iz Osijeka te bi trebali po tome biti pod Đapićevim utjecajem. Mada ja još ne znam tko je s kim. Od jučer u HSP-u definitivno neće biti kako je bilo. Ljudi su jednostavno izrazili želju za poštenim stranačkim izborima. Da se ne dopusti režiranje u Glavaševsko-Sanaderovskoj maniri", kaže Prkačin. 

Pročitajte više