Djeca moraju odrastati u prirodi

STRUČNJACI za prostorno planiranje moraju zadržati sigurna područja nedirnute prirode unutar gradskih sredina kako bi djeci u gradovima omogućili učenje i stjecanje vještina, a poslije i bolje snalaženje u prostoru, pišu američki znanstvenici u časopisu ´Environment and Behavior´.

´Dodir s prirodom, kao jedinstvenim okolišem u kojemu se uči, vrlo je važan za djecu. Priroda je zamršena i dinamična, puna informacija pa predstavlja izazove čak i za odrasle´, misli Myron Floyd, asistent na katedri za rekreaciju, parkove i turizam Sveučilišta Florida.

Šume, neobrađena polja i druge vrste prirodnoga okoliša, za djecu u urbanim naseljima jednako su važni za učenje kao i nogometna igrališta ili drugi tradicionalni tereni za rekreaciju. Djeca koja odrastaju u prirodnom okolišu više cijene prirodu i više su zainteresirana za istraživanje prirode kad odrastu.

Myron Floyd sa Sveučilišta Florida te asistent Robert Bixler i profesor Bill Hammitt sa Sveučilišta South Carolina izvijestili su o dva istraživanja o utjecaju okoliša u djetinjstvu provedena na uzorku od ukupno 2000 djece u pubertetu.

Znanstvenici su djecu u dobi od 12 do 17 godina iz Sjeverne Karoline, Južne Karoline i Teksasa, podijelili u tri skupine ovisno o okolišu u kojemu su se djeca igrala do 4. godine.

Prema jednoj od metoda korištenih u istraživanju, djeci je pokazano deset fotografija krajolika (od uređenog parka sa šetalištem i klupicom do divlje, blatne staze u gustome raslinju), a ona su odgovarala na pitanje gdje bi se željela nastaniti.

Djeca koja su se u djetinjstvu puno igrala u prirodi pokazala su više sklonosti prema slikama i aktivnostima povezanim s rekreacijom u prirodi, seoskim naseljima i obrazovanju u prirodi. Osim toga, ta su se djeca manje bojala nepoznatog divljeg terena i pokazivala su veći interes za zanimanja povezana s boravkom u prirodi, poput čuvara parkova.

Rezultati istraživanja dokazuju da boravak u prirodi tijekom djetinjstva podiže svijest i zanimanje za prirodu u kasnijoj dobi, smatra Myron Floyd. Rezultati istraživanja nisu bitni samo za odgajatelje, nego i za osobe koje donose političke odluke, jer su napori za očuvanje okoliša često ovisni o potpori mnogih ljudi koji žive u gradskim sredinama.

Rezultati nekih drugih istraživanja pokazuju da boravak u netaknutoj prirodi pogoduje razvoju kognitivnih vještina i boljem snalaženju u prostoru. Zato bi stručnjaci za planiranje gradskih sredina, osim izgradnje košarkaških igrališta, jednaku pažnju morali posvetiti i stvaranju prirodnoga okoliša.

Pročitajte više