Djeca ovog čovjeka čekaju UZV srca 6 mjeseci: "Mi nemamo vezu da to riješimo"

Foto: Damir Spehar/PIXSEL

Obitelj Hlavsa iz Virovitice ogorčena je na hrvatsko zdravstvo jer već pet i pol mjeseci ne uspijevaju ostvariti pravo na bitan pregled.

Mario Hlavsa nam govori kako su njegova djeca, sedmogodišnja kći i petogodišnji sin, ultrazvuk srca prvo čekali tri i pol mjeseca. Taj pregled je na kraju otkazan, a zamjenski termin dva i pol mjeseca nakon prvotno ugovorenog pregleda nije zakazan. Hlavsa se obratio Indexu govoreći kako on očito nema vezu da ovo riješi i da njegova kći i sin trebaju dobiti pravo na pregled.

"Pregled smo ugovorili lani 7. rujna, otkazali su nam dva dana prije termina

"Kćeri je ovo prvi pregled, doktori su čuli šum srca i sad nas šalju na pretrage. Sin redovno ide na kontrole jer ima šum na srcu, to je nekakva rupica koja bi se s godinama trebala zatvoriti. Može se i proširiti pa će morati na operaciju, zato moramo pratiti da se zna reagirati na vrijeme. Nismo hitan slučaj, ali možemo postati, to nikad ne znamo", rekao je.

Hlavsa nam govori kako je pregled u Virovitici zakazan 7. rujna prošle godine.

"Bili smo kod pedijatrice Ire Amšel Žigman u Virovitici, koja je djevojčicu naručila na ultrazvuk srca u Općoj bolnici u Bjelovaru. Termin je bio 20. prosinca. Naručena je samo kći, a za sina smo zvali u Bjelovar da ga stave u isti termin da sve riješimo jednim pregledom i jednim odlaskom u Bjelovar.

Sve je prošlo u redu i sve smo uspjeli lijepo dogovoriti s pedijatricom Irom Amšel Žigman i s medicinskim sestrama na Pedijatriji u Bjelovaru", govori nam Hlavsa.

"Čekali smo 3 i pol mjeseca do termina i 18. prosinca žena je zvala da provjeri, djelatnica je odgovorila da je sve u redu. Nakon par sati stiže poziv da ne možemo doći na pregled jer doktorica ne radi, rekli su da je na godišnjem. Nakon upita kad ćemo dobiti novi termin, rečeno je da će nas nazvati, ali ako oni ne nazovu, da nazovemo mi njih", rekao je.

"Sve je bilo uzaludno, za nas je počela agonija"

Ističe kako je to bio početak agonije.

"Tad smo krenuli s nizom poziva, dobili smo obećanja da će oni nas nazvati kroz par dana, ali ništa od toga. Sva pokušavanja su bila uzaludna, a djeca nam još nisu naručena. Već je prošlo skoro šest mjeseci, a mi još nismo naručeni.

Dana 11. veljače sam poslao mail na više adresa u bolnicu, kao i na Ministarstvo zdravstva i stranicu vlade. Jedini su mi odgovorili iz vlade. Proslijedili su moj mail Ministarstvu zdravstva i napomenuli da traže od njih da mi odgovore na moju žalbu.

Nakon deset dana je stigao odgovor s mail adrese jedinicazakvalitetu@obbj.hr s očitovanjem dr. Ivanke Fehir-Radanović, voditeljice Odjela za pedijatriju. Ona je napisala kako imaju samo tri liječnika i kako ne mogu odraditi subspecijalističku kardiološku ambulantu kako bi pacijenti željeli", dodao je.

"Nitko nam nije ponudio rješenje"

Ističe kako se sad više nema kome žaliti.

"Što mi preostaje? Obratiti se novinarima, prosvjedovati s djecom ispred bolnice? Ne znam više što učiniti. Ovo traje od 7. rujna. Mi smo imali termin i izgubili ga. Mi sad nemamo ni termin niti se možemo naručiti.

Pitanje je zašto smo izgubili termin, je li to stvarno zbog godišnjeg ili su ga dali nekome drugom? Zašto nam nisu dali novi termin? Iz očitovanja pedijatrice Fehir-Radanović proizlazi da liste nisu preduge, a imaju pacijente koji čekaju šest mjeseci i nemaju termin. Nije ponudila rješenje. Nitko koga sam tražio nije ponudio rješenje", napomenuo je.

Ravnateljica bolnice za Index: Nemamo ljudi, nadamo se brzom pregledu

Index se obratio Općoj bolnici u Bjelovaru. Ravnateljica Sanela Grbaš Bratković odgovorila je kako u bolnici rade samo tri liječnika specijalista pedijatra, od kojih je jedan subspecijalist kardiolog.

"Svi liječnici obavljaju redovne i hitne ambulantne preglede, dijagnostičku obradu djece, zbrinjavaju novorođenu djecu u rodilištu te dežuraju na Odjelu za pedijatriju. Upravo radi tolikog obima posla i dežurstava imamo angažirane vanjske suradnike kako bi odjel mogao funkcionirati", rekla je.

Odgovorili su nam kako će, zbog činjenice da postoji samo jedan liječnik subspecijalist kardiologije, djevojčica i dječak biti pozvani na ultrazvuk srca odmah kad to kadrovske mogućnosti dozvole, dodajući da će to biti u najkraćem mogućem roku.

Ministarstvo: Zatražili smo žurno rješenje

Index je pitao i Ministarstvo zdravstva za komentar o ovom slučaju.

"Ministarstvo zdravstva je zatražilo žurno očitovanje bjelovarske bolnice te iznalaženje rješenja u organizacijskom i kadrovskom segmentu. Ministarstvo zdravstva, prema iskazanim potrebama zdravstvenih ustanova, odobrava sve specijalizacije.

Primjerice, 922 specijalizacije financirane iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti i 300 užih iz državnog proračuna. Dakle, Ministarstvo pruža sve moguće alate za kadrovska pojačanja, a na lokalnoj zajednici je dodatno poticanje budućih djelatnika u njihovu sredinu, poput dodatnih financijskih poticaja, rješavanja stambenog pitanja, zapošljavanje supružnika i drugih motivacijskih modela koji su ujedno i praksa u europskim zemljama", stoji u odgovoru.

Dodaju da svatko ima svoju ulogu u zdravstvenom sustavu i lokalnoj zajednici u osiguravanju dostatnih kadrova u manje atraktivnim sredinama.

"Ravnatelji imaju zakonsku obvezu osigurati kadrove"

"Ministarstvo financira iz raznih izvora sve moguće specijalizacije i uređaje za kojima su zdravstvene ustanove iskazale potrebe, omogućuje sve IT alate kako bi se aktivno pratile i kontrolirale liste čekanja, ravnatelji ustanova imaju zakonsku obvezu osigurati dostatne kadrove i organizacijske modele rada, a lokalna zajednica poticaje koji će dodatno motivirati na dolazak potrebne djelatnike u zdravstvene ustanove u manjim sredinama.

Svaka od navedenih karika je jednako važna u lancu pružanja pravovremene i kvalitetne zdravstvene skrbi našim pacijentima koji nam moraju biti u fokusu", objasnili su  

"Zreli smo za napuštanje države"

Hlavsa je zaključio da se osjeća razočarano.

"Pogledajte koliko je samo potrebno vremena i živaca da bih naručio djecu na pregled! Mi nemamo vezu da to riješimo, kako to inače biva u zdravstvu. Tijekom života vidim da se ovakve i slične situacije događaju jako često po institucijama, doslovno nas izluđuju.

Nemamo pravilnu zdravstvenu skrb, nemamo pravnu državu. Mislim da smo ja i moja obitelj zreli za napuštanje države i odlazak u neku uređenu zemlju", zaključio je za Index Mario Hlavsa, otac dvoje djece koji već skoro šest mjeseci čekaju ultrazvuk srca.

Pročitajte više