Djeca starijih očeva ugroženija od shizofrenije

DJECA starijih očeva izložena su većoj opasnosti da obole od shizofrenije, tvrdi istraživanje koje će biti objavljeno u British Medical Journalu u broju od subote.

Znanstvenici sumnjaju da akumulirane mutacije u sjemenoj tekućini starijeg muškarca pridonose opasnosti da njihova djeca obole do tog psihotičnog poremećaja.

"Postoji veza između očevih godina i opasnosti od shizofrenije kod potomaka", rekao je profesor Finn Rasmussen s Instituta Karolinska u Stokholmu.

Drugi znanstvenici su i ranije spominjali moguću povezanost poznijih godina očeva i shizofrenije u djece, ali Rasmussenovo proučavanje 700.000 ljudi u Švedskoj predstavlja najobimnije i najznačajnije ispitivanje.

"To saznanje je jako važno zbog sve većeg broja roditelja starije dobi", dodao je.

Karijera i drugi čimbenici potiču parove na odgodu povećanja obitelji. U Engleskoj i Walesu je prosječna dob u kojj roditelji dobiju prvo dijete porasla s 29,2 godine 1980. na 32,1 u 2002. godini.

Rasmussen i njegova ekipa su ocijenili da je taj porast rezultirao povećanjem broja slučajeva shizofrenije kod djece od 12 do 15 posto.

Uzroci shizofrenije nisu poznati. Znanstvenici vjeruju da postoji biološka povezanost koja može predisponirati osobu na tu bolest.

Bolest zahvaća oko 24 milijuna osoba na planeti, uglavnom dobnu skupinu od 15 do 35 godina. Iako se radi o izlječivoj bolesti, više od 50 posto bolesnika nije primjereno liječeno, kažu podaci Svjetske zdravstvene organizacije.

Shizofrenija se uglavnom javlja oko 20 godine i obilježavaju je halucinacije, fikcije, bolesnik čuje glasove i mijenja raspoloženja.

Pročitajte više