Dječak (15) u Engleskoj prešao na islam pa planirao prerezati grkljan učitelju

Ilustracija: EPA

15-godišnji školarac, koji je prešao na islam, planirao je izvesti napad nožem i vozilom na glazbenom festivalu na otoku Wight, rečeno je na sudu. Osumnjičenik, čiji identitet nije objavljen, uhićen je na dan navodno planiranog napada, piše Sky News.

Tužitelji su naveli kako su mu u ruksaku pronašli nož i bilješke u kojima je pisalo da će "prerezati" grkljan učitelju. Tinejdžer živi na otoku i sada ima 16 godina. U optužnici se tvrdi kako je osumnjičenik zamjerio učitelju što je nacrtao Allahovo lice.

"Ne bi se trebao osjećati sigurno. Nisam zaboravio da si nacrtao lice", napisao je tinejdžer u bilješkama. Sud je čuo da je dječak prešao na islam u jesen 2021. i isprva se smatralo da je to imalo pozitivan učinak na njega. 

Odustao od napada na festival jer nije imao vozilo

Međutim, nakon nekoliko mjeseci počeo je zastupati sve tvrđe stavove pa mu je morao biti osiguran taksi do škole jer je odbijao putovati sa ženama. Razvio je "islamistički ekstremistički način razmišljanja" koji je kulminirao poduzimanjem koraka za pokretanje terorističkog napada u srpnju 2022., izjavila je tužiteljica Serena Gates.

Navodno je istraživao glazbeni festival kao potencijalnu metu i gledao oružje, vozila, prsluke i druge predmete. Kasnije je odbacio festival kao metu jer nije imao vozilo i umjesto toga planirao je napasti pojedince koji su radili u školi, priopćeno je na sudu. 

Pisao je bilješke koje su pronađene na dan uhićenja, uključujući i onu koja je bila namijenjena njegovoj obitelji. U bilješkama je opravdavao svoje postupke i "jasno stavljao do znanja da su njegovi postupci vođeni mržnjom prema nevjernicima", kazala je Gates. 

Dijelio videozapise povezane sa ISIS-om

Tinejdžer je također dijelio poveznice na terorističke videozapise, povezane sa ISIS-om, pod nazivom "Moja osveta" - i "O, nevjernici svijeta". 

"Dijelovi videa sadržavali su eksplicitne slike nasilja i pogubljenja. Videozapisi i dokumenti bili su uglavnom propagandni, osmišljeni kako bi promicali ideološke ciljeve terorističke skupine te poticali ubojstva i osvetničke napade na nevjernike ili nemuslimane", objasnila je Gates. 

Protuterorističke snage u Britaniji postale su svjesne prijetnje na temelju informacija koje je podijelio FBI o korisniku Discorda, s imenom TawhidOverKufir - što znači "bog nad nevjerom". Tinejdžer je navodno planirao izvesti napad 11. srpnja 2022., a tog popodneva policija je došla u odgojnu jedinicu za učenike s "posebnim potrebama" i uhitila ga.

U torbi mu pronašli kuhinjski nož

Njegova je torba pretražena i pronađen je kuhinjski nož od nehrđajućeg čelika, zajedno s nizom rukom pisanih bilješki. "Jeste li mislili da možete počiniti velike grijehe kao što je jedenje svinjetine. Vidimo vašu agresiju. Klonite se muslimana osim ako ne želite da vam prerežu grkljan", glasila je jedna od poruka, naveli su tužitelji. 

U drugoj poruci pod naslovom "Mojoj obitelji" dodana je riječ "mama", a porotnicima je rečeno da glasi: "Molim vas da znate da sve što se dogodi niste uzrokovali vi i ono što ste mi branili raditi. Ako se nešto i dogodi, onda je to potaknuto mojom mržnjom prema kafirima (nevjernicima)."

Treća bilješka je bila naslovljena "Nevjernici", rečeno je na sudu, i u njoj je pisalo da su "kafiri" "teroristi" zbog njihove agresije prema muslimanima.

Negira optužbe

"Zaista, vi nevjernici biste trebali dobro razmisliti prije nego što napadnete muslimane, a napadi koje trpite potaknuti su vašom užasnom, nepravednom agresijom prema muslimanima i oni se neće zaustaviti sve dok vi, Britanci, surađuje s Amerikom", stoji u toj bilješci. 

U četvrtoj bilješci pod naslovom "Moja braća" spominjale su se razne skupine koje je smatrao nevjernicima, uključujući šiitske muslimane. Daljnje bilješke pronađene su u tinejdžerovoj kući, uključujući i onu u kojoj je navedeno ime učitelja. 

"Ovaj čovjek je crtao tvrdeći da je to Allah" i "Ubijte kafire gdje god ih nađete", stajalo je u bilješkama koje su sadržavale i adresu učitelja. Tinejdžer negira optužbe za pripremanje terorističkih akata, posjedovanje noža i širenje terorističkih publikacija.

Pročitajte više