Dječaku kojem su presadili pluća tata došao u posjet: "I sad drhtim"

Screenshot: RTL Danas

U KBC-u ZAGREB prvi put u Hrvatskoj uspješno je izvedena transplantacija pluća kod djeteta te kombinirana transplantacija srca i jetre kod odraslog pacijenta, istaknuli su predstavnici bolnice. Četrdesetpetogodišnji muškarac dobio je novo srce i jetru, a 12-godišnji dječak nova pluća. Oba pacijenta dobro se oporavljaju, rekli su liječnici na konferenciji za novinare naglasivši rijetkost ovih zahvata i u svjetskim razmjerima.

"Čitavo smo se vrijeme nadali da će doći taj dan"

Čekali su pluća pola godine i dočekali. Tata je stigao u posjet sinu nakon prve ovakve transplantacije pluća u Hrvatskoj.

"Čitavo smo se vrijeme nadali da će doći taj dan. I hvala Bogu kad je došao, bilo je to veliko iznenađenje. Iznenadio je i mene i moga Franju. Franjo je digao obje ruke i rekao pobjeđujemo polako", kazao je otac dječaka Grga Kalopić.

Dječak je dobio pluća djeteta. Njegov donor je iz Hrvatske, a sve do operacije bio je na respiratoru. "Kako ste se osjećali u tom trenutku? I sad dršćem. Taj isti drhtaj koji sam imao tada i sad ga imam. Osjeća se dobro. Kako koji doktor dolazi i rade preglede, odmah je i on veseliji jer kažu da ide naprijed", govori otac Kalopić.

"Jučer je večerao ćevape i to je najbolji pokazatelj kako sve ide"

Zagrebački tim već je odradio 19 transplantacija pluća, ali su za svaki slučaj zbog složenosti pozvali kolegu iz Beča.

"Priča, jučer je večerao ćevape i to je najbolji pokazatelj kako sve ide. Za razliku od srca koje odmah radi, pluća su kao neka velika harmonika koju treba širiti i skupljati. Njima treba vremena i intenzivna rehabilitacija", kazao je predstojnik Klinike za plućne bolesti KBC-a Zagreb Miroslav Samaržija za RTL Danas.

Prvi put su odraslom muškarcu transplantirali dva organa - srce i jetra. Organi su stigli iz Njemačke, od istog donora. Pacijent je bolovao od nasljedne metaboličke bolesti.

"Transplantirano je srce, transplantirana je jetra. On se vrlo rano nakon operacije počeo brzo oporavljati. Danas hoda, osjeća se jako dobro. Ima odličnu funkciju jetre i srca. To je jako rijetko i u svjetskim razmjerima. To su anegdotalni slučajevi. Veliki pothvat hrvatske medicine", kazao je predstojnik Klinike za bolesti srca i krvnih žila KBC-a Zagreb Davor Miličić.

U timovima je bilo 30-ak ljudi. Operacije složene - trajale su duže od 10 sati. Najprije se transplantiralo srce, a potom jetra.

"Prvi put dogodilo se da na dvije razine moramo raditi anesteziju i intenzivnu medicinu; prvo srce pa pluća. Ja sam ponosan i izuzetno sretan da djelatnici Klinike za anesteziologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb samostalno obavljaju ovakve zadatke", govori predstojnik Klinike za anesteziologiju, reanimatologiju i intenzivnu medicinu KBC-a Zagreb Slobodan Mihaljević.

"Kod nas ne postoji skijaška sezona"

Otpočetka godine - čak 8 transplantacija. Kažu da za njih ne postoje odmori.

"Kod nas ne postoji skijaška sezona, tako da nije to jednostavno posebno jer većina nas diže telefone volonterski. Ne postoji nekakav određeni strukturalni proces tko se koji dan treba javiti za transplantaciju srca", kazao je voditelj Odjela za kardijalnu kirurgiju odraslih KBC-a Zagreb Hrvoje Gašparović.

Danas su se pohvalili s još dvije. Pacijenti su dobili nova pluća i srce. Otpočetka godine to je četvrta transplantacija srca.

Pročitajte više