UHLJEBISTAN

Djeci običnih veterana 30.000 kuna za studiranje. Sin šatorašice dobio 300.000

Foto: Pixsell/Goran Jakus

ZAKLADA hrvatskih branitelja, za koju je Index prošloga tjedna otkrio da je pokrila 1,5 milijuna kuna duga šesnaestoro djece poginulih branitelja koji su primali obiteljske mirovine, pri čemu na njih nisu imali pravo, raspisala je danas natječaj za potpore u školovanju. 

>> Otkrivamo: Sin moćne šatorašice nezakonito uzeo velik novac. Dug smo platili mi

Bili su široke ruke prema sinu šatorašice, prema ostalima baš i ne

Zaklada koja je samo Danielu Balogu, sinu moćne šatorašice Nedjeljke Balog, pokrila više od 300 tisuća kuna duga prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje nije baš široke ruke u potporama za obrazovanje djece ratnih veterana. Potpore su, u najboljem slučaju, simbolične.

Srednjoškolcima 200 kuna mjesečno, studentima 500 kuna

Srednjoškolci koji se kvalificiraju za potpore iz Zaklade primat će 200 kuna mjesečno, studenti 500 kuna, a postdiplomcima će participirati u troškovima do ukupno 6000 kuna. I to samo pod uvjetom da im obiteljska primanja ne prelaze iznos od 1995 kuna do 3326 kuna (ovisno o kategoriji) po glavi u kućanstvu.

Da bi došli do novca koji je dobio Daniel Balog, srednjoškolci bi u školu trebali ići 1500 mjeseci, odnosno 125 godina. Studenti već mogu računati na kraće studiranje; da bi im zaklada isplatila novac kao i Balogu, trebaju studirati "samo" 50 godina. Za pet godina, koliko traje prosječan studij, Zaklada će studentima isplatiti 30.000 kuna, a Danijelu Balogu su, da bi vratio dug jer je uzimao novac, a nije studirao, isplatili deset puta više.

Po zahtjevu prosječno isplaćena 1771 kuna, ispada da Balog vrijedi 169 puta više od prosječnog korisnika

Nije to jedini nesrazmjer u isplatama Zaklade hrvatskih branitelja. Otkako je 2006. godine osnovana, zaklada je isplatila nešto više od 141 milijun kuna na ime 79.180 zahtjeva. Precizno, po zahtjevu je isplaćena prosječno 1771 kuna. Usporedimo li i to s novcem za Balogov dug, nastao jer je nezakonito trošio obiteljsku mirovinu iako je prekinuo studiranje na Policijskoj akademiji, dolazimo do rezultata da je Zaklada procijenila da je Daniel Balog točno 169 puta vrjedniji i važniji od prosječnog korisnika Zakladine pomoći. 

Zaklada za pomoć oboljelima, opožarenima, za troškove pogreba

Zaklada je, tvrde u Ministarstvu branitelja, osnovana da bi se pomoglo ratnim veteranima i njihovim obiteljima. 

"Zaklada hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji utemeljena je sa svrhom pružanja financijske pomoći za životna osiguranja hrvatskih branitelja, otklanjanje posljedica elementarnih nepogoda i požara, teško socijalno ugrožene obitelji hrvatskih branitelja i članove njihovih obitelji, zdravstvenu skrb i liječenje teško oboljelih, posmrtnu pomoć, stjecanje prvoga zanimanja, prekvalifikaciju i dokvalifikaciju u sustavu izvanrednog školovanja, zapošljavanje i samozapošljavanje te druge vrste financijske pomoći", napisali su nam iz ministarstva Tome Medveda.

Kako u to ulazi oprost duga za novac koji je netko nezakonito uzimao, nije baš jasno, ali vjerojatno to potpada pod "druge vrste financijske pomoći", i to samo ako ih se iznimno široko tumači.

Medved tvrdi da vlada ionako oprašta dugove. Da, ali ni blizu toliko i ne prema HZMO-u

U pokušaju pojašnjenja cijelog skandala Ministarstvo branitelja je ustvrdilo i da vlada ionako ima program oprosta dugova građanima pa se, eto, i Zaklada vodila istim primjerom.

"Imajući u vidu kako je Vlada pokazala razumijevanje spram hrvatskih građana koji su se našli u sličnim nevoljama te spremnost na oprost dijela dugova kako bi im pomogla u naizgled bezizlaznim životnim situacijama, Ministarstvo hrvatskih branitelja smatra kako je kao resorno tijelo državne uprave koje skrbi o braniteljsko-stradalničkoj populaciji dužno posebno voditi brigu o najranjivijoj skupini, u koju svakako ulaze i djeca bez jednog ili oba roditelja", napisali su nam iz Ministarstva branitelja.

Međutim, oprost dugova na koji se poziva Ministarstvo branitelja moguć je samo do iznosa od 10 tisuća kuna. Danielu Balogu, dakle, pokriveno je 30 puta više nego što je zakonom o oprostu dugova predviđeno. Štoviše, tim su zakonom od oprosta izuzeti dugovi prema Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje.

HZMO kaže da su podaci tajni

Nakon što je Index prošloga tjedna otkrio skandal s podmirenjem duga Danielu Balogu, oglasio se i Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje. Na naša vrlo detaljna pitanja odgovorili su iznimno šturo. Ukratko, napisali su nam da nam ne mogu ništa odgovoriti jer su podaci tajni i štiti ih Europska uredba o zaštiti osobnih podataka (GDPR).

Dodali su samo da protiv onih koji primaju novac koji im ne pripada ne podnose kaznene prijave, nego se pokušavaju dogovoriti o vraćanju novca, a ako to ne uspije, onda pokreću građansko-parnični postupak.

Aladrović na praznik sazvao hitni sastanak

Neslužbeno pak doznajemo da se u petak, dan nakon što je Index objavio tekst o sinu šatorašice Nede Balog, u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje održao hitan sastanak.

Iako je bio neradni dan, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović, koji je i sam donedavno bio šef HZMO-a, na sastanak je pozvao Ivana Serdara, ravnatelja Zavoda, njegovog zamjenika Ivu Bulaju, šefa sigurnosti Zavoda Damira Deaka te djelatnike pravne službe.

Što su o cijelom slučaju zaključili i je li im bilo najbitnije doznati jesu li informacije o skandalu iscurile iz njihove institucije, zasad nismo uspjeli doznati.

Pročitajte više