Djecu pozivaju gledati kako se MSan ministru Krstičeviću uručuje neka plaketa

Foto: Čitatelj Indexa

U ZAGREBAČKE osnovne škole ovih dana dolazi pozivnica osmašima na dodjelu Velike zlatne plakete ministru obrane i potpredsjedniku vlade Damiru Krstičeviću. Uz uručenje nagrade, učenike se poziva na predavanje iz povijesti Domovinskog rata. 

> Reagiranje iz M San Grupe: Kod nas ne postoji radna pozicija ministra

Svečano uručenje Velike zlatne plakete organizira Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 91. (UHBDR91.), u suradnji s drugim udrugama proisteklim iz Domovinskog rata. Manifestacija bi se trebala održati 5. lipnja u dvorani HVIDR-e Grada Zagreba, a u prigodnom programu sudjelovat će ministar branitelja Tomo Medved, savjetnik predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, državni tajnik u Ministarstvu obrane Tomislav Ivić, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Grada Zagreba te predsjednik UHBDR91. Mladen Pavković, najpoznatiji po bludničenju nad tinejdžericom kojoj je gurnuo jezik u usta.

"Dernek u organizaciji šatoraša"

Indexu se javio jedan zabrinuti roditelj koji je želio ostati anoniman. 

"Danas mi sin od 14 godina, učenik osmog razreda škole u Zagreba, kaže kako ih razrednica, njih 7 najboljih učenika, vodi na dodjelu nagrade nekom ministru. Nakon što mi je rekao da ima nekakav dokument i koji mi je poslao, vidim da profesorica želi djecu micati s nastave kako bi sudjelovali u desničarskom derneku u organizaciji šatoraša, gdje se MSan ministru dodjeljuje nekakva plaketa, a valjda mu trebaju djeca da mu kliču, u najboljoj maniri Kim Jong una, Velikog vođe u kojem naš MSan ministar očigledno traži uzor. 

Gadi mi se sama pomisao da bi moje dijete uopće išlo na takvo nešto, ali još i više to da si netko u školi uzima za pravo djeci uskraćivati nastavne sate i voditi ih na ovakve političke manifestacije", rekao nam je roditelj jednog odlikaša. 

Predavanje iz povijesti Domovinskog rata

Razgovarali smo sa Silvanom Svetličić, ravnateljicom Osnovne škole Ivana Cankara. Upitali smo ju da nam pojasni o čemu se radi te jesu li djeca obvezna otići na dodjelu plakete.

"Došao nam je dopis u školu i oni su zamolili da dovedemo osmaše, u sklopu povijesti jer bi oni održali predavanje. Pitali su za prisustvo 14 učenika. Oni bi tamo držali predavanje o Domovinskom ratu", rekla nam je ravnateljica. 

Nije nam znala odgovoriti tko će održati predavanje. 

"Roditelji trebaju dati suglasnost hoće li dijete ili neće dati pristanak na ovo. Nama je to došlo u školu, a mi to moramo ponuditi roditeljima", kaže nam ravnateljica. 

"Gledajte, roditelji su tu glavni. Imate i drugu stranu roditelja koji će vas napasti kako niste odveli djecu, a bilo je ponuđeno", objašnjava ravnateljica.

Zanimalo nas je radi li se o obveznom "predavanju". 

"Ma kakvi, to nam je ponuđeno, a suglasnost mora dati roditelj. Tražili su više škola, ne radi se samo o nama. Tražili su i kolegu profesora povijesti da dođe s njima, ali kako radimo u dvije smjene i tada sedmaši pišu ispit planiran na početku polugodišta, profesor neće ići", kaže Svetličić.

"Imamo dva osma razreda, a unutar njih 14 učenika će otići jedino ako oni sami žele i ako im roditelji to potpišu", dodaje.

"Ovo nije obavezno, nastava je obavezna. Ona je na prvom mjestu", rekla nam je ravnateljica i dodala kako učenici zbog ovoga neće izbjegavati nastavu.

Osuđeni bludnik

Podsjetimo, Mladen Pavković je nepravomoćno osuđeni bludnik koji je tinejdžerici gurnuo jezik u usta. Osim buduće nagrade ministru Krstičeviću, Pavković je mnogim drugima podijelio niz drugih priznanja. 

>> Šef braniteljske udruge osuđen zbog bluda nad tinejdžerkom, ali ne ide u zatvor

Nedavno je tako dodijelio "veliku zlatnu plaketu" Marku Perkoviću Thompsonu. Prije nekoliko mjeseci njegova udruga dodijelila je istu plaketu svjetskoj glazbenoj grupi The Dire Straits za pjesmu Brothers In Arms. Nagradu su, doduše, dodijelili tribute bendu The Dire Straits Experience jer originalna postava ne svira godinama. Isto tako, Pavkovićeva udruga je "Velikim zlatnim srcem" nagradila i Jakova Sedlara. Nedavno je njegova udruga uspjela ishoditi zabranu Europske noći kazališta. Kulturna manifestacija se trebala poklopiti s Danom sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, a Pavkoviću je smetalo što će se "ljudi zabavljati uz neke od kazališnih predstava, među kojima će kao i svake godine biti i onih čiji su autori srbijanski pisci".

Izvještaj s Titova groba

Njegove tekstove, intervjue i priopćenja, iako je osuđeni bludnik, redovito reklamira Markićkin portal. Pavković, naime, često piše jer je Pavković po struci novinar. I to dugogodišnji. 

Prije 37 godina, napisao je izvještaj s groba "voljenog" Josipa Broza Tita.

>> "Ispisao je najslavniji dio naše povijesti": Ovako je šef veterana i osuđeni bludnik nekad pisao o Titu?

Odazivanje na bizarna događanja

Index je prije 2 mjeseca otkrio kako je Krstičevićeva bivša tvrtka KING ICT u partnerskom odnosu s izraelskom tvrtkom koja je uključena u nabavu 12 borbenih letjelica koje ćemo platiti 2,9 milijardi kuna. Pisali smo o povezanosti KING ICT-a s nabavom borbenih zrakoplova jer se Nikola Brzica, bivši pomoćnik ministra obrane Damira Krstičevića za obrambenu politiku, nakon kratke epizode u vladi odmah zaposlio u bivšoj ministrovoj tvrtki MSan i to kao savjetnik uprave te je bio u Izraelu.

>> INDEX DOZNAJE Na nabavi aviona radi izraelska firma koja je partner bivšoj Krstičevićevoj tvrtki

Tada su nam iz KING ICT-a opovrgnuli informacije o servisiranju borbenih zrakoplova i vojne opreme te potvrdili veliki poslovni interes u korištenju dronova u gospodarske svrhe. 

Osim upitne školske autonomije koja mora polagati račune roditeljima oko ovakvih bizarnih događanja, ostaje pitanje zašto se ministar Krstičević i pripadajući politički visoki gosti uopće odazivaju na dodjele nagrada od nepravomoćno osuđenog bludnika. Poslali smo upit Ministarstvu obrane, a njihov odgovor ćemo objaviti čim ga dobijemo.

Pročitajte više