Djelatnici HZZO-a darovali krv

PEDESETAK djelatnika direkcije Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) sudjelovalo je danas u akciji dobrovoljnog darivanja krvi kako bi pomogli u popunjavanju zaliha krvi u Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu (HZTM).

U akciji su sudjelovali i predsjednik Upravnog vijeća Zavoda Nikica Gabrić i direktorica Ljubica Đukanović koja je izjavila kako se Zavod tom akcijom želi približiti svojim osiguranicima i pomoći da krvi ima dovoljno.

Zalihe krvi u HZTM-u i bolnicama bile su prošloga tjedna smanjenje zbog pojačanog broja prometnih nesreća i zbog smanjenog broja akcija prikupljanja krvi tijekom ljetnih mjeseci.

Ravnateljica HZTM-a Irena Jukić izjavila je kako nestašice krvi više nema jer je posljednjih dana prikupljeno 800 doza.

Sve operacije normalno se odvijaju, a situacija više nije kritična ni u Splitu, gdje je krvi posljednjih dana najviše nedostajalo.

Zavod za transfuziju u Petrovoj jutros je imao zalihu od 1000 doza krvi, koje odgovaraju četverodnevnim potrebama zagrebačkih bolnica. Sve krvne grupe - 0, A, B i AB - podjednako su zastupljene.

Za operativne zahvate u zagrebačkim bolnicama potrebno je dnevno oko 250 doza krvi. Iz jedne doze krvi preradom se dobivaju i krvni pripravci - koncentrati plazme, eritrocita i trombocita.

Pročitajte više