"Djelovanje Ive Josipovića sadrži elemente državnog udara"

NA POSJET Ive Josipovića BiH, Ahmićima i tamošnjem Parlamentu reagiralo je i Hrvatsko kulturno vijeće na čelu s predsjednikom Hrvojem Hitrecom.

"Hrvatsko kulturno vijeće drži da je predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović govorom pred zastupnicima parlamenta BiH naštetio hrvatskim nacionalnim interesima, krivotvorio povijesne činjenice, omalovažio Hrvatski sabor i Deklaraciju o Domovinskom ratu i prekršio odredbu članka 98. Ustava Republike Hrvatske koja predsjedniku Republike dopušta samo suradnju u oblikovanju i provođenju vanjske politike, te tako (ne prvi puta) pokazao posvemašnji prijezir prema Vladi Republike Hrvatske", stoji u priopćenju HKV-a.

"Smatrajući da djelovanje Ive Josipovića sadrži elemente državnog udara, Hrvatsko kulturno vijeće poziva Hrvatski sabor da temeljem članka 104. Ustava RH pokrene postupak za utvrđivanje posebne odgovornosti predsjednika Republike", zaključuje se u priopćenju.

"Je li to čin ratnog huškača'"

Na stranicama portala HKV-a objavljeno je i reagiranje nekadašnjeg hrvatskog veleposlanika u Ukrajini Đure Vidmarovića, koji je kao član HDZ-a bio i u Saboru.

Vidmarović se pita je li Josipovićev čin "čin neobaviještenoga, nesposobnog i glupog političara nesvjesnog što radi ili čin ratnog huškača?". "Predsjednik Josipović ovim činom pridonosi nestabilnosti RH, forsirajući u narodu strašnu podjelu na ustaše i partizane, s tim što on pripada posljednjima, produžujući unutarnji duhovni rat, priključujući se jednoj političkoj opciji, i to onoj koja je rat izazvala i izgubila", piše Vidmarović.

"Predsjednik Josipović je mlađa osoba i stoga dopuštamo mogućnost da se zanio primamljivom idejom kako će on sve na Balkanu izmiriti svojom karizmatskom pojavom, šarmom i svojim znanjem koje nadilazi znanje sugovornika, steći slavu dostojnu Nobelove nagrade, obnoviti bratstvo-jedinstvo u novim uvjetima, biti novi Tito, tj. prihvatljiv i Zapadu i Istoku, a provoditi svoje jednoumlje, pri čemu su hrvatski nacionalni interesi nevažni. On, prof. dr. Ivo Josipović najbolje znade što Hrvatima treba. On je izabran i do novih izbora nitko ga ne smije prozivati zbog onoga što čini! Tko to ne razumije ustaša je, reakcionar i treba ga na Goli otok!", komentira između ostalog Vidmarović.

"Ipak, neka mi je dopušteno napisati: predsjedniče Josipoviću, osim Vašega svijetloga lika, u Hrvatskoj postoje i grobovi palih za slobodu Domovine, i Vaše Domovine, grobovi ljudi naroda kojem stojite na čelu, dragovoljno, grobovi znanih, a koliko je još neotkrivenih grobova? Razmišljate li o tome dok slušate neponovljivu Lepu Brenu i čarobne Dadu Čokoladu i Daru Bubamaru, ili dok tumarate po inozemstvu? Da ste vjernik, govorio bih Vam o savjesti. Ovako – ništa, preostaje jedino Aleister Crowley", zaključuje HDZ-ovac Vidmarović u svom komentaru.

Pročitajte više