Djevojci koja se pridružila ISIS-u Velika Britanija zabranila povratak

Foto: Profimedia

BRITANKA koja se u srednjoškolskoj dobi pridružila Islamskoj državi u Siriji, Shamima Begum izgubila je pravni spor koji je pokrenula nakon što joj je Velika Britanija oduzela britansko državljanstvo, javljaju britanski mediji.

Ovaj poraz znači da se ona neće moći vratiti u Veliku Britaniju, piše Sky News.

Otišla je iz Londona 2015.

Podsjetimo, Shamima Begum, porijeklom iz Bangladeša, napustila je London 2015., kad je imala 15 godina, pa je s dvije školske prijateljice otputovala u Siriju preko Turske. U Siriji se udala za borca Islamske države te je živjela u Raki, prijestolnici samoprozvanog kalifata džihadističke skupine. Ondje je ostala četiri godine, dok nije pronađena u pritvoreničkom kampu. Otkako je napustila Britaniju, rodila je troje djece, no sve troje u međuvremenu je umrlo.

Britansko ministarstvo unutarnjih poslova joj je u srpnju 2019. oduzelo državljanstvo, a sud joj je zabranio povratak u državu. Unatoč njenim molbama, ministarstvo unutarnjih poslova prošle je godine reklo da ostaje pri svojoj odluci jer bi ona mogla biti sigurnosna prijetnja. Begum se žalila na odluku i danas je njena žalba odbijena.

Pročitajte više