Djevojka (21) usmrćena u Osijeku. "Policajac je praznio pištolj, metak ju je pogodio"

Nije fotografija s mjesta događaja Ilustracija: Milan Sabic/PIXSELL

PROVEDENO je kriminalističko istraživanje o smrti djevojke u Osijeku. Iako su prve neslužbene informacije govorile da se radi o samoubojstvu, kako doznaje Index, istraživanjem je utvrđeno da ju je usmrtio dečko, inače policajac, službenim pištoljem.

On je uhićen i priveden pritvorskom nadzorniku. Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je pištoljem kojim je ubijena djevojka rukovao neoprezno. Praznio je pištolj i posljednji, sigurnosni metak pogodio je djevojku koja je ostala mrtva na mjestu, tvrdi izvor Indexa.

Protiv policajca je podignuta kaznena prijava za dovođenje u opasnost općeopasnom radnjom iz nehaja. Kriminalisti su utvrdili da se radi o nehaju, odnosno da nije bilo namjere, te su utvrdili da je metak ispalio policajac, tvrde naši izvori.

Policajac je u dobi od 27 godina, dok je preminula djevojka 2002. godište. 

Policija: Policijski službenik je ispalio hitac u djevojku, udaljen je iz službe

Osječko-baranjska policija objavila je priopćenje o provedenom kriminalističkom istraživanju u vezi ovog slučaja. 

"Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je 27-godišnji policijski službenik Policijske uprave osječko-baranjske počinio kazneno djelo teška kaznena djela protiv opće sigurnosti iz članka 222. stavka 4. Kaznenog zakona u svezi kaznenog djela dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom ili sredstvom iz članka 215. stavka 1. i 3. Kaznenog zakona na štetu 21-godišnjakinje.

Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je 27-godišnji policijski službenik zbog neopreznog rukovanja službenim naoružanjem ispalio hitac koji je pogodio 21-godišnjakinju od kojih ozljeda je preminula. Poradi navedenog, uz kaznenu prijavu bit će predan pritvorskom nadzorniku.

Rješenjem načelnika Policijske uprave osječko-baranjske policijski službenik je udaljen iz službe te će protiv njega biti podnijet zahtjev za pokretanje disciplinskog postupaka", objavila je PU osječko-baranjska.

Po zakonu, za kazneno djelo koje mu se stavljaju na teret, mladom policajcu prijeti do tri godine zatvora.
 

Preminula jučer oko 22 sata

Podsjetimo, tijelo mlade žene pronađeno je u stanu Osijeku. Ranije danas o slučaju se oglasila policija.

"Sinoć, oko 22:05 sati u stanu u Osijeku došlo je do smrtnog stradavanja 21-godišnjakinje. U ovom trenutku nismo u mogućnosti dati više informacija o dinamici ovog događaja, osim činjenice da je smrt djevojke nastupila od vatrenog oružja, a koje je ujedno i službeno oružje policijskog službenika koji je van službe, u vrijeme događaja bio prisutan u stanu. Policijski službenici nastavljaju s utvrđivanjem svih činjenica i okolnosti ovog događaja, a o čemu ćemo pravovremeno obavijestiti javnost", objavila je policija.

Županijski Centar 112, Hitna pomoć i policija o događaju su obaviješteni nešto nakon 22 sata, javljeno im je da je djevojka zadobila prostrijelnu ranu. Liječnik Hitne pomoći mogao je samo konstatirati smrt, nakon čega je počeo očevid koji je trajao satima, a nastavio se i danas prijepodne.

O smrti mlade djevojke oglasio se i Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova, koji je samo potvrdio da je njezino tijelo pronađeno u Osijeku, u stanu u Donjem gradu, u srijedu navečer. "Djevojka je imala 21 godinu. Na mjestu događaja pronađen je pištolj koji pripada policijskom službeniku koji je, u trenutku kad se to dogodilo, bio u stanu", rekao je kratko ministar.

Studentica i uspješna sportašica

Smrt djevojke zbila se u stanu 27-godišnjeg policajca u kojem je on, neslužbeno doznaje Glas Slavonije, živio sam. Stradala djevojka bila je uzorna studentica i sportašica, pohađala je Pravni fakultet u Osijeku i uspješno se bavila taekwondoom, sportom u kojem je ostvarivala zapažene rezultate.

Iz Policijske uprave osječko-baranjske su odbacili priču koja je počela kolati Osijekom da se događaj pokušalo zataškati od javnosti. "Istog trenutka kada je ovaj tragični događaj prijavljen počeo je policijski očevid, pa tako i ispitivanje policajca izvan službe koji je zadužio pištolj iz kojega je usmrćena djevojka. O svemu je izviješteno i nadležno državno odvjetništvo, a očevid je vodila zamjenica županijskog državnog odvjetnika. Rezultate očevida će PU osječko-baranjska proslijediti upravo tom nadležnom državnom odvjetništvu", rekao je načelnik Policijske uprave osječko-baranjske Ladislav Bece.

Brojni su se građani pitali smiju li policajci izvan svog radnog vremena imati kod sebe vatreno oružje, konkretno u ovom slučaju pištolj. Prema Pravilniku o načinu nošenja oružja i streljiva Ministarstva unutarnjih poslova, u članku 8. stoji kako "policijski službenik smije osobno oružje nositi i izvan službe", a članak 9. istoga pravilnika propisuje da, "kada policijski službenik ne nosi osobno oružje, dužan ga je čuvati odvojeno od stre­ljiva te ga odložiti na sigurno mjesto izvan dohvata drugih osoba".

Pročitajte više