Djevojka sa sela i djevojka iz grada

SJEĆATE se epizode Seinfelda u kojoj George Constanza nikako nije mogao na vrijeme smisliti repliku na sitna podbadanja kolega iz ureda, a kad je napokon smislio odgovor ispao je još gluplji? E tako je i s Jadrankom Kosor. Samo manje duhovito.

Predsjednica Vlade razmišljala je kako bi najbolje odgovorila na Severinine kritike u vezi Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, a onda preko glasnogovornika Zlatka Mehuna poručila da ne želi polemizirati s "djevojkom sa sela". Kad shvatila - ili su joj rekli - što je učinila, da njezina stranka gotovo isključivo živi od glasova upravo djevojaka sa sela, djevojka iz Pakraca odlučila je djevojku iz Splita optužiti za još veći grijeh: "Mislim da Severina navija za SDP". 

Seljaci sitnog zuba

Briljantna vratolomija. Predsjednica Vlade odlučila je s odmora, u japankama, ljetnoj haljinici i s ručnikom za plažu pod rukom, pjevačicu/glumicu/komičarku naučiti redu. "Možda Severini ne ide tako dobro kao nekad kad se posljednjih dana neprestano koristi mojim imenom za promidžbu", nadmeno je poručila Kosor, a onda dobila od Severine još jednu porciju: "Čini mi se da u toj rečenici o meni ima nečeg uvredljivog za mene. To samo potvrđuje da Jadranka nije drugačija od svojih prethodnika. Franjo je rekao da smo stoka sitnog zuba, Ivo je rekao: 'Šta je? Šta me gledate?'. U istom stilu nastavlja Kosorica".

I tko je onda tu premijerka, a tko starleta? Tko je djevojka sa sela, a tko iz grada? Tko se ponaša kao gospođa, a tko kao trač-baba?

Zapravo je teško reći što je jadnije. Kad je Kosor pomislila da bi sintagma "djevojka sa sela" mogla biti dovoljno uvredljiva i difamirati pjevačicu koja izražava sasvim legitimne zahtjeve da se ukine zakon kojim se nanosi šteta ženama i demografskom razvoju Hrvatske? Ili onda kad se predomislila jer je shvatila da time vrijeđa veliki dio vlastita biračkog tijela? Ili kad je na kraju Severinu optužila da "navija za SDP"?

Severina navija za SDP, a HDZ pobjeđuje

I kad smo već kod toga. Severina jest pjevala za SDP u predizbornoj kampanji 2003. godine. Iako bi dobar dio stranačkih ljudi i birača želio da to nije učinila. Tada je Ivica Račan mislio kako se angažiranjem upravo Severine - uz Majke i Let 3 - može zahvatiti širi birački korpus. Naravno, pogriješio je. Dobar dio birača, onih koji se hvale da su urbani, nije želio vjerovati da se Severino pjevanje odnosi na njih, pa su na dan izbora jednostavno ostali kod kuće. A "djevojka sa sela" na taj način posredno omogućila Ivi Sanaderu dolazak na vlast. Nažalost, i Jadranki Kosor.

I tako se Severinino navijanje za SDP prije šest godina neizravno pretvorilo u njezino navijanje za HDZ, kao što se njezin glazbeni "hopa-cupa" opus na razmeđi cajki, folka i golog užasa više može zamisliti kao dio fonoteke bilo kojeg HDZ-ova, nego SDP-ova birača. Toliko o tome. A što se "djevojke sa sela" tiče...

"Fuj, seljak!"

Jadranka Kosor, uglađena gospođa u haljini od šantung svile i s otmjenom kolekcijom šešira i nakita, zaključila je kako je etiketiranje nekoga "seljakom" najbolja replika na opravdane kritike. "Fuj, seljak", rekle bi zagrebačke  gospođe, a isto je pomislila i pokondirena gospođa ministarka iz Pakraca kad je curi iz Splita poručila da je "djevojka sa sela". Nije ciljala na pjesmu, već na društveni status.

"Djevojke sa sela", žene koje pjevaju o "travi zelenoj, štiklama i kamiondžijama" nemaju što poručivati predsjednici Vlade, nemaju pravo izražavati mišljenje, jer zapravo nemaju pojma o čemu govore. "Djevojke sa sela", rezonirala je Kosor, imaju šutjeti i čekati da njihova vlast odredi što je najbolje za njih. Tako se HDZ odnosi prema svojim "biračima sa sela", pa isto očekuje i od Severine, "djevojke sa sela".

Kakva vlast, a kakve pevaljke 

Nažalost, ali nimalo iznenađujuće, Jadranka Kosor i ovom prilikom je pokazala da "seljaštvo" nije mjesto rođenja niti glazbeni ukus, već isključivo "stanje duha". Pokazala je suštinsku razliku između žene koja bi trebala biti kompetentna u vođenju hrvatske Vlade i pjevačice koja možda očajno pjeva, ali zdravo razmišlja.

Mnogi su ovih dana s indignacijom odbili mogućnost da se Severina zalaže i za njihova prava - jer je to "fuj i bljak", jer im je to ispod časti, jer je Severina "obična profuknjača" - ali upravo je ovaj slučaj pokazao u kakvom društvu živimo. Pokazao je kakva nam je vlast i kakvi su nam narodni pjevači.

Stvar dobrog ukusa ili loše sudbine?

Severina je sada, kao i mnogo puta dosad, pokazala da vrlo dobro zna što radi, koji su njezini kapaciteti, ali i koja su njezina prava kao hrvatske građanke. Kosor je sada, kao i u više prethodnih navrata, pokazala da nema pojma ni o čemu i da vodi računa jedino i isključivo o svojoj karijeri i ambiciji obrnuto proporcionalnoj njezinim kapacitetima. A cijeli slučaj pokazao da nije stvar dobrog ukusa slušati Severinine poskočice, već umotvorine Jadranke Kosor. Pjesme se još mogu maknuti, ali ova vlast, na opću žalost, malo teže.

> Ostale komentare autora pročitajte ovdje

Pročitajte više