Ivan Đikić: Količina neistina koje je Beroš rekao nakon Savjeta je zastrašujuća

Foto: Dubravka Petric/PIXSELL

ZNANSTVENIK Ivan Đikić na Twitteru je prozvao Gordana Lauca, člana vladinog Znanstvenog savjeta, i ministra Vilija Beroša.

"Vili Beroš i Gordan Lauc iznose neistine o sastanku Znanstvenog savjeta Vlade RH. No ni te manipulacije neće dugo trajati. Andrej Plenković je bio prisutan i dobro zna što su mu poručili stručni članovi Znanstvenog savjeta o trenutačnoj situaciji i njegovoj odgovornosti", napisao je Đikić.

U ranijem statusu direktno je napao Beroša, a zatim ga i optužio za nisku procijepljenost.

"Vili Beroš, količina neistina koje ste izrekli nakon sjednice Znanstvenog savjeta Vlade je zastrašujuća. Žašto? No ni ti politički spinovi i laži neće dugo trajati. Andrej Plenković će ili raspustiti Znanstveni savjet, većina stručnjaka će ga napustiti ili će se zahvaliti Gordanu Laucu na suradnji", napisao je.

"Vili Beroš, svojim političkim manipulacijama zbunjujete građane i urušavate povjerenje u znanost i cijepljenje. Vi kao resorni ministar ste direktno odgovorni za vrlo nisku procijepljenost građana HR (oko 45% u usporedbi s prosjekom EU 65%). Čeka nas neizvjesna jesen i zima u RH", napisao je Đikić.

Lauc: Savjet gotovo konsenzusom misli da cjepiva loše štite od zaraze

Podsjetimo, Lauc je danas u jednom komentaru na Facebooku napisao kako je većina znanstvenika na jučerašnjem sastanku vladinog Znanstvenog savjeta zaključila kako cjepivo loše štiti od zaraze.

"To da su cjepiva loša zaštita od zaraze je jučer bio gotovo pa konsenzus Znanstvenog savjeta. Istina je jedna, samo se ponekad malo sporije probija ako protiv sebe ima pandemijski marketing…", napisao je Lauc.

>> Lauc: Znanstveni savjet gotovo konsenzusom misli da cjepiva loše štite od zaraze

Tu rečenicu je potom komentirao za N1.

"Bolest i zaraza nisu isto. Cjepiva nisu slaba zaštita od bolesti, nego od zaraze. Slabo su učinkovita u sprečavanju širenja zaraze. To je jučer na Znanstvenom savjetu nekoliko kolega iznijelo kao znanstvenu činjenicu. Istraživanja su pokazala da nakon pet do šest mjeseci pada zaštita od zaraze", rekao nam je Lauc.

Iz vlade se ogradili

Iz vlade su se ogradili od Laucove izjave.

"Bilo čiji navodi o tome da je stav Znanstvenog savjeta da ‘cjepiva loše štite’ u potpunosti su netočna.

Jučer se na sjednici Znanstvenog savjeta raspravljalo o epidemiološkoj situaciji u 4. valu u Hrvatskoj i Europi, dinamici cijepljenja kao i početku korištenja dodatne doze cjepiva za imunokompromitirane osobe. Znanstveni savjet u potpunosti je suglasan o važnosti nastavka cijepljenja, jer je to najučinkovitiji i najjednostavniji način da se ljudi zaštite od COVID-19, težih oblika bolesti i najbrži put da okončamo pandemiju. Osobito je istaknuta važnost cijepljenja 238 tisuća naših sugrađana starijih od 65 godina koji to još nisu učinili.

Zaključke Savjeta jasno je na konferenciji za medije prenio ministar zdravstva Vili Beroš. Kao što smo već i ranije jasno istaknuli, objave pojedinih članova Savjeta u medijima i na društvenim mrežama predstavljaju njihov osobni stav, a ne stav cijelog Savjeta ni Vlade.

Stajališta Znanstvenog savjeta izlažu se javno i transparentno na konferencijama za medije koje se uvijek održavaju nakon sjednice Savjeta", navode iz vlade u odgovoru za N1.

Zanimljivo, iz vlade ponavljaju izjavu koju je već više puta rekao Plenković o tome da objave pojedinih članova Znanstvenog savjeta na Facebooku nisu stav cijelog Znanstvenog savjeta niti vlade. No, u današnjem komentaru na Facebooku Lauc je rekao upravo da se radi o stavu većine članova Znanstvenog savjeta.

Beroš jučer branio Lauca

Ovo je već druga Laucova objava u zadnjih nekoliko dana o kojoj raspravljaju i članovi vlade.

Lauca je već prije nekoliko dana napao HUBOL - Hrvatska udruga bolničkih liječnika. Napali su ga zbog jednog ranijeg komentara.

"Do kad Vlado RH? Dok se prosvjednici skupljaju pod prozorima bolničkih soba vičući protiv COVID potvrda i cijepljenja, a neki od njih zvone na vrata domova onih koje nazivaju 'oštromjerašima', član tzv. Znanstvenog savjeta Vlade RH prof. Gordan Lauc povezuje cjepivo s viškom smrtnosti", počeo je HUBOL objavu prije nekoliko dana.

Time su se referirali na jedan Laucov komentar ispod jedne objave od prije nekoliko dana.

"Nuspojave nisu česte, no ima ih. Imamo i neočekivani višak smrtnosti u lipnju i srpnju koji se poklapa s intenzivnim cijepljenjem. Takve neočekivane smrtnosti imaju i druge zemlje", piše u dijelu zbog kojeg ga je prozvao HUBOL.

"Svakako je mudro da se cijepe svi kod kojih je rizik za teški oblik bolesti značajan, no kod ostalih to treba biti osobna odluka i mislim da nitko nema pravo vršiti bilo kakav pritisak na druge", kazao je Lauc u komentaru.

Lauca branio Beroš zbog te izjave

Jučer je nakon više mjeseci održan sastanak vladinog Znanstvenog savjeta. Nakon sastanka Beroš je održao presicu na kojoj je, među ostalim, branio Lauca.

Ministar je istaknuo da je molekularni biolog Gordan Lauc govorio o svojim nedavnim izjavama koje su dijelom, istaknuo je, krivo prenesene.

"I to smo razriješili. Govorio je o mogućoj korelaciji, a ne jasnoj uzročno-posljedičnoj vezi između smrtnosti i cijepljenja. On je od prvog dana, a tako i sada, zagovornik cijepljenja i suglasan je s ostalim članovima Savjeta", poručio je Beroš.

 

 

Pročitajte više