Đikić: Kad se makne cijepljenje, djeca će nam umirati od ospica

Screenshot: HRT

ZNANSTVENIK Ivan Đikić komentirao je slučajeve oboljenja od ospica u Hrvatskoj, rekavši kako je nedopustivo reći da je cijepljenje uzrok problema.

Nakon što je u utorak potvrđen prvi slučaj ospica u Hrvatskoj, onaj u Dubrovniku, dan poslije je u bolnicu primljena jedna zaposlenica Croatia Airlinesa. 

>> Stjuardesa Croatia Airlinesa zaražena ospicama

>> U priči o stjuardesi zaraženoj ospicama krije se važna pouka

Prema prvim informacijama, oboljela članica kabinskog osoblja u 40-im godinama nije se smjela cijepiti iz medicinskih razloga. No, jedno je sigurno - kolektivna zaštita dobro bi došla i njoj i njezinim kolegama i putnicima i svima koji bi mogli doći u kontakt sa zarazom.

Đikić: Nedopustivo je nazvati cijepljenje uzrokom problema

Gostujući u Intervjuu tjedna na Hrvatskom radiju, Đikić je komentirao je slučajeve oboljenja od ospica u Hrvatskoj.

Proglašavanje cijepljenja uzrokom, a ne rješenjem problema nazvao je senzacionalizmom i populizmom. 

"Nedopustivo je reći da je cijepljenje uzrok problema, cijepljenje je način na koji se borimo protiv virusa i danas nemamo ništa bolje. To je ono što javnost mora znati. Kad se makne cijepljenje, ospice će biti smrtonosne i djeca će nam umirati, a mi ćemo se pitati gdje smo pogriješili", rekao je Đikić.

"Cijepite djecu"

Epidemiologinja Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo pozvala je roditelje da cijepe djecu.

"Pozivamo roditelje da s provjerenih mjesta dobivaju informacije, da kontaktiraju nas, svoje pedijatre, da vjeruju stručnim osobama, a ne informacijama s foruma i portala gdje ne znate tko stoji iza informacija koje je napisao i koji razlozi stoje iza toga", rekla je dr. Višekruna Vučina.

Pročitajte više