KORONAVIRUS U HRVATSKOJ

Đikić: Situacija s koronavirusom nije kritična, ali je dosta ozbiljna

ZNANSTVENIK Ivan Đikić izjavio je danas kako situacija s koronavirusom nije kritična, ali je ozbiljna. 

"Broj zaraženih blizak je onome u ožujku", rekao je Ivan Đikić u Novom danu N1 odgovarajući na pitanje kako možemo znati smiruje li se situacija ili ne, pogotovo jer slušamo oprečne poruke:

"Sumnjam da je porast broja zaraženih bio očekivan. Gospodin Capak je priznao da su bili iznenađeni. Zato moramo slati pozitivne i točne informacije, ne umanjivati opasnost, ali ne plašiti građane. Diskusija zadnjih dana koju je pokrenuo ministar Beroš, da je virus oslabio, maknuta je s rasporeda, došlo je do slaganja znanstvenika i to je dobra poruka javnosti - ne smijemo se bojati, ali virus je s nama i dalje je opasan. Ako se budemo pravilno ponašali, možemo kontrolirati njegovo širenje, ali ne znamo što će se dogoditi najesen."

Doći ću u Dalmaciju i dovest ću prijatelje

Đikić smatra da je važno imati kvalitetan turizam, kao i to da možemo osigurati da sezona prođe bez velikih ispada.

"Osobno ću doći na more u Dalmaciju na četiri tjedna, dovest ću i prijatelje iz Münchena. No, moramo imati mjere, osigurati kvalitetan odmor ljudima i maknuti nepotrebne stvari koje plaše mnoge ljude. Ako se može, neka se testira puno više ljudi, pogotovo na ulasku u Hrvatsku. Kad bismo nasumično testirali ljude, 10-15% svih koji ulaze, dobili bismo prilično precizan broj onoga što se događa. Ako je među turistima oko 1% zaraženih, to je preko 3500 ljudi, a to je veći broj nego sad kompletno testiranih. Zato je potreban oprez, potrebno je ulagati u kvalitetne turiste, a ne samo u brojeve", istaknuo je Đikić.

Izbori nisu problem

Izlazak na izbore ne smatra posebno opasnom situacijom.

"Ako će se birači pridržavati propisanih mjera, ne bi trebalo biti problema i oni bi trebali obaviti svoju građansku dužnost", rekao je Đikić.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više