Đinđić: Kosovo se pretvara u neovisnu državu

SRBIJANSKI premijer Zoran Đinđić rekao je u četvrtak kako je sada ´pravo vrijeme´ za pokretanje pitanja statusa Kosova jer se ono, po njegovoj ocjeni, pretvara u ´neovisnu državu´.

Stoga, rekao je Đinđić na konferenciji za novinare, Srbija traži od Europske unije da i na nju budu primijenjena načela Daytonskog sporazuma.

Đinđić je rekao da je u protekle dvije godine prevladavalo mišljenje da treba čekati i ne pokretati to pitanje, ali da je ´vrijeme čekanja prošlo´, jer se na Kosovu zbivaju procesi koji ga, faktički, pretvaraju u državu koja će u jednom trenutku biti i pravno priznata.

´Za dvije godine bit će puno teže nego danas osporiti taj proces. Zbog toga i tražim da danas počne rasprava o konačnom statusu Kosova, jer je danas puno teže reći da će Kosovo biti nezavisno nego što će to biti za dvije godine´, kazao je Đinđić.

Vlasti u Srbiji traže od EU da se uključi u rješavanje kosovskog pitanja i primijeni načela Daytonskog sporazuma o nepovredivosti granica i o kolektivnim pravima nacionalnih zajednica.

Pročitajte više