Đukanović iz moralnih razloga neće svjedočiti

CRNOGORSKI premijer Milo Đukanović iz visoko moralnih razloga odbija poziv tužiteljstva Haaškog tribunala da se pojavi kao svjedok u procesu protiv Slobodana Miloševića, izjavio je u ponedjeljak premijerov savjetnik Milan Roćen, dok, međutim, takvu premijerovu odluku kritiziraju stranački prvaci i dio crnogorskog tiska.

"Đukanović se ne želi dobrovoljno pojaviti kao svjedok u procesu protiv Miloševića iz visoko moralnih razloga", kazao je Roćen.

On je dodao da je crnogorski premijer "u neposrednim kontaktima s visokim predstavnicima Tribunala detaljno obrazložio svoju poziciju, koju je javno priopćio tek sada". Takvo stajalište Đukanovića "ne predstavlja nikakav zaokret u državnoj politici Crne Gore", dodao je

Potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Miodrag Iličković, međutim, smatra da stajalište crnogorskog premijera Mila Đukanovića da se ne pojavi kao svjedok protiv Slobodana Miloševića nije u skladu s obvezama koje je Crna Gora preuzela u odnosu na Tribunal.

Predrag Popović, potpredsjednik Narodne stranke (NS) nazvao je Đukanovića "kukavicom koja ne smije da ode u Haag, jer se boji suočenja s Miloševićem, s kojim je punih sedam godina dijelio politička i sva druga uvjerenja". Po njegovoj ocjeni "to ne bi bilo svjedočenje Đukanovića već svojevrsna samooptužba za ono što nam je radio tih sedam godina".

Profesor međunarodnog prava Aleksandar Fatic drži kako "Đukanović svojim odbijanjem svjedočenja protiv Miloševića pokušava pokazati javnosti da nije njegov stil političkog rada da radi o glavi protivniku koji je već poražen".

Podgorički dnevnik "Vijesti" analizira i piše da je "Đukanović svojim odbijanjem svjedočenja protiv Slobodana Miloševića u Haagu, amnestirao i sve buduće Crnogorce, a vjerojatno i druge, koji odbiju pojaviti se pred Tribunalom". List podsjeća i na njegovu izjavu datu 2001. da bi se "svemu što bi eventualno stiglo iz Haaga, odazvao u bilo kom svojstvu".

"Ako Đukanović nije Crnogorac koji okolo trčkara s nekakvim dokazima, je li predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić "neki Hrvat" koji okolo trčkara s takvim dokazima, ili je Milan Kučan "neki Slovenac" koji se bavi istom rabotom", pitaju se "Vijesti".

Pročitajte više