Đukić "o Srbima u prvih 100 dana Sanaderove vlade"

PREDSJEDNIK Srpske narodne stranke (SNS) govoreći o temi "Srbi u 100 dana Sanaderove vlade", ocijenio je danas da se u praktičnom smislu nije dogodilo ništa osim "igrokaza" između HDZ i premijera Sanadera s jedne te SDSS-a i njegova potpredsjednika Milorada Pupovca s druge strane.

Između HDZ-a i SDSS-a kriza izbija dva puta mjesečno, pa onda nastupa mirenje, no pitanja Srba iz Sporazuma Sanadera i Pupovca se ne rješavaju, ustvrdio je Đukić.

Stoga on predlaže rješenje kroz osam točaka - obaveza hrvatske politike i društva čije bi ostvarenje omogućilo da Srbi postanu integrirani građani u hrvatsko društvo s istim pravima i obavezama, ali i mogućnošću da pod istim uvjetima i jednakim vrijednostima sudjeluju u njegovom razvoju i prosperitetu. Po Đukićevoj ocjeni Ustavni zakon o (pravima etničkih zajednica ili manjina) niti u jednom segmentu nije u funkciji integracije, već upravo u funkciji segregacije.

Đukić je također ustvrdio da su na djelu SDSS-ove neproduktivne ucjene prema Vladi, optuživši Pupovca da na terenu potiče nestabilnost tamo gdje se strahuje od prihvaćanja razumne politike, a ne njegove. U prilog tome Đukić je naveo kako se pojedini građani zastrašuju i ucjenjuju, odnosno da se pokušava podmititi vijećnike kako bi bojkotirali, primjerice, općinsko vijeće u Donjem Lapcu i izazvala kriza vlasti.

(Hina) xdm yaz

Pročitajte više