"Đuro Đaković" - Ministrica na primopredajnom ispitivanju novih tenkova

MINISTRICA Željka Antunović sa suradnicima posjetila je Tvornicu specijalnih vozila "Đuro Đaković" u Slavonskom Brodu, najvećeg domaćeg proizvođača vojne opreme, a na tvorničkom poligonu "Kindrovo" bila je nazočna primopredajnom ispitivanju pet tenkova M84 A4 iz ugovora "Đakovića" i MORHa iz 1999. o isporuci 20 tenkova.

Iz ugovora o isporuci 20 tenkova, vrijednog oko 186 milijuna kuna, preostala je još isporuka šest tenkova koji će, kako je kazala ministrica, biti isporučeni do kraja ove godine.

Ministrica Antunović je izjavila kako će se u ostvarivanju cilja modernizacije Hrvatske vojske voditi računa o participiranju domaćih proizvođača.

"Tijekom razgovora s Upravom Đakovića i poslovodstvom Specijalnih vozila usuglasili smo i dogovorili se kako isključivo dugoročno planiranje i izvjesnost naših ugovora otvara prostor i za modernizaciju HV-a i razvoj Đure Đakovića, odnosno hrvatskog gospodarstva", kazala je Antunović.

Dodala je kako tenk M-84 A4 i novi tip tenka "Degman", koji se razvija u "Đakoviću", potvrđuju da u Hrvatskoj postoje značajni potencijali.

Utvrdila je također kako s tenkom "Degman" imaju velike planove i kako bi on mogao postati izvozni hrvatski proizvod. Uz tenkovski program i održavanje borbene tehnike, Ministarstvo obrane zainteresirano je i za druge obrambene programe "Đakovića", kao što su proizvodnja oklopnih borbenih vozila na gusjenicama i kotačima, proizvodnja radiokomunikacijske opreme nove generacije, ali i nastavak proizvodnje inženjerijskih strojeva.

Najavljujući mogućnost novih ugovora s "Đakovićem" za proizvodnju tenkova, ministrica je kazala kako su samo načelno dogovorene mogućnosti proizvodnje 20 tenkova godišnje, što dakako ovisi, kako o proizvodnim mogućnostima "Đakovića", tako i o financijskim sredstvima države.

U pratnji domaćina ministrica Antunović obišla je i proizvodne pogone Specijalnih vozila u krugu Grupacije "Đaković".

Pročitajte više