Do 11 sati na birališta izašlo 18 posto birača, HDZ krši izbornu šutnju

DRŽAVNO izborno povjerenstvo izvjestilo je na novinskoj konferenciji da je u prva četiri sata glasanja sve proteklo mirno. Do 11 sati na biračka je mjesta izašlo 17,91 posto birača, što je manje od 2003. godine kada je u to doba na izbore izašlo 21 posto birača. Ukupno je do 11 sati glasalo nešto više pola milijuna birača.

> Index Forum: Za koga ste glasali?

> Otvorena birališta diljem Hrvatske, jutros glasali svi političari

> Glas za Lijanovića vrijedi 377 kuna

> GONG: Uočene manje nepravilnosti i kršenje izborne šutnje

Od izbornih jedinica, najviše je birača na izbore izašlo u I. izbornoj jedinici, gdje je do 11 sati glasalo 20 posto birača. Najveći odaziv u gradovima je u Varaždinu (25 posto), a najmanji u Dubrovniku (4 posto).

Od izbornih jedinica, najviše je birača na izbore izašlo u I. izbornoj jedinici, gdje je do 11 sati glasalo 21.3 posto birača. Najveći odaziv u gradovima je u Varaždinu (25.99 posto), a najmanji u Dubrovniku (tek 4 posto). U Gradu Zagrebu glasalo je 20,48 posto ili nešto manje od 100.000 birača, u Splitu 20,45 posto ili 23,024 tisuće.

Po pitanju nepravilnosti, obaviješteno je da je u Benkovac stigao jedan autobus glasača iz Srbije koji na kraju nisu smjeli glasati jer su se prethodno registrirali na biračkom popisu u Srbiji. Ravnateljstvo policije je također obavijestilo DIP da je u nekoliko škola i vrtića u Hrvatskoj, gdje se nalaze biračka mjesta, provaljeno, ali nisu taknuti glasački materijali, te se na tim biračkim mjestima glasanje može normalno održati.

Čobanković i HDZ krše izbornu šutnju

Jutros je zabilježeno nekoliko ozbiljnijih kršenja izborne šutnje. Kandidat HDZ-a Petar Čobanković nastupio je kao gost u emisiji Narodnog radija u 8:25. Iznesenim sadržajem promoviran je imenovani stranački kandidat, čime je prekršeno pravilo o izbornoj šutnji. O svemu je obaviješteno i Državno izborno povjerenstvo.

Više građana i promatrača prijavilo je kršenje izborne šutnje slanjem poruka SMS-om. Građani su prijavili poruku kojom ih na glasanje poziva HDZ, a koja je poslana sa servera na više brojeva mobilnih telefona građana.

Također, HDZ je podnio prijavu protiv promatrača Elekte na biračkim mjestima 72 i 73 u Ljubuškom u kojem se tvrdi kako su promatrači ometali rad biračkog odbora. Provjerom na terenu utvrđeno je da su promatrači Elekte tražili uvid u birački spisak odnosno broj birača koji su glasali na spomenutim biračkim mjestima do zatvaranja birališta prvog danja glasanja u XI. izbornoj jedinici, što im birački odbori na spomenutim biračkim mjestima nisu željeli omogućiti, a čime su povrijedili pravila o promatranju izbora.

HDZ-ovac fizički napao člana biračkog odbora, manjine imaju problema s glasanjem

Iako izbori uglavnom protječu u demokratskoj i tolerantnoj atmosferi, do 11 sati zabilježeno je nekoliko ozbiljnijih kršenja izbornih pravila i procedura. Najozbiljnija se dogodila na biračkom mjestu 16 u Ličkom Osiku u IX. izbornoj jedinici ispred kojeg je član biračkog odbora, ujedno i član HDZ-a fizički napao drugog člana biračkog odbora. Nadležna policijska postaja zaprimila je pisanu prijavu o incidentu.

Na više biračkih mjesta zabilježeni su problemi s glasanjem pripadnika nacionalnih manjina kojima nije bilo omogućeno odlučiti hoće li glasati za liste nacionalnih manjina u XII. Izbornoj jedinici ili za stranačke liste u svojim izbornim jedinicama. Desetak slučajeva uočeno je u Dalju, na biračkom mjestu 1 u IV.iIzbornoj jedinici, kao i na glasačkom mjestu 109 u Tenji u istoj izbornoj jedinici. Sličan slučaj zabilježen je i u V. izbornoj jedinici, na biračkom mjestu 32 u Vinkovcima gdje predsjednik biračkog odbora nije dopuštao predstavnicima nacionalnih manjina glasanje za stranačke liste.

Sanader: Ja sam optimist

"Obavio sam svoju demokratsku dužnost. Izbori su za mene uvijek svečanost demokracije i mislim da naši građani moraju odlučiti o tome kako ćemo živjeti u Hrvatskoj iduće četiri godine", rekao je Ivo Sanader u obraćanju novinarima nakon što je ubacio svoj listić u glasačku kutiju.

"Očekujem danas dobar odaziv, očekujem da ćemo odrediti našu sudbinu u sljedeće četiri godine; da nam svima bude bolje, da Hrvatska uđe u Europsku uniju i NATO, da se radi na još većem standardu naših ljudi, zapošljavanju... To je zadaća politike. Zato sam obavio svoju demokratsku dužnost i ja sam optimist".

Predsjednik HDZ-a istaknuo je kako se odmah vraća u Zagreb, gdje će dočekati rezultate izbora, koje bi DIP trebao objaviti u 21 sat. "Sad se vraćam u Zagreb, s prijateljima ću čekati rezultate izbora u središnjem izbornom stožeru HDZ-a. S obzirom na velik broj prijavljenih novinara ne možemo rezultate čekati u stranci, već u Mimari", podvukao je Sanader.

P.V.
Foto: V.G./AFP

Pročitajte više