Do 16 sati glasovalo 42 posto birača, 13 posto manje nego na prošlim izborima

NA IZBORE za predsjednika države do 16 sati izišlo je oko 14 posto manje birača nego u isto vrijeme prije pet godina, izvijestio je novinare predsjednik Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Ivica Crnić.

Do 16 sati u Hrvatskoj je glasovalo 1,4 milijuna birača ili njih 42 posto (41,92), dok ih je 2000. u isto vrijeme glasovalo 55,2 posto.

Podatke o odazivu dostavilo je 86 posto biračkih mjesta, odnosno njih 5. 656 od ukupno 6.557.

Na podatak o ukupnom odazivu utjecala je, kaže Crnić, i činjenica da taj podatak nisu dostavili Rijeka i Karlovac, gradovi s velikim brojem birača.

Najmanje birača, 31 posto, izišlo je u Šibensko-kninskoj, a najviše, njih 52 posto u Varaždinskoj županiji - to je, ujedno, i jedina županija u kojoj je glasovalo više od polovice birača.

U Zagrebu je do 16 sati glasovalo 45,22 birača.

Izbori, kaže predsjednik DIP-a, protječu u mirnom i tolerantnom ozračju, tu ocjenu ne mogu pokvariti ni zabilježeni incidenti.

Policija je, naime, izvijestila da je iz telefonske govornice u Sesvetama anonimno dojavljeno da je na nekim biralištima postavljena eksplozivna naprava, no dojava je bila lažna.

Policija je intervenirala na biračkom mjestu u Harambašićevoj ulici u Zagrebu gdje je jedna pijana osoba ometala glasovanje.

Pomoć splitske policije zatražila je Oljenka Bilić iz GONG-a. Utvrđeno je da ju je na biralištu u Teslinoj ulici pod utjecajem alkohola oko vrata zagrlio glumac Boris Dvornik, ona ga desnim laktom udarila u trbuh, a Dvornik uzvratio pljuskom.

Boris Mikšić jedini je od 13 predsjedničkih kandidata koji je uputio prigovore DIP-u - kao jedini, moguće osnovani, DIP je ocijenio Mikšićev prigovor što je jedan dnevni list objavio pozitivan tekst o jednom od kandidata.

DIP je odbacio Mikšićeve prigovor da je trebao objaviti podatke o sredstvima koje su kandidati potrošili za predizbornu promidžbu, te da su Stjepan Mesić i Jadranka Kosor jedini predsjednički kandidati čiji će promatrači pratiti rad DIP-a kad počnu stizati izborni rezultati.

Rad DIP-a, pojasnio je Crnić, mogu promatrati političke stranke i nevladine udruge, a preko njih i nezavisni kandidati, kakav je Mikšić.

U inozemstvu su izbori završeni u desetak zemalja, među njima i u Kini i Maleziji sa 100- postotnim odazivom. U Kini je, doduše, pravo glasova imalo 11, a u Maleziji 14 hrvatskih državljana.

Pročitajte više