Do 2011. cijenu plina određivat će Vlada

SVE do 1. kolovoza 2011. godine Vlada će moći propisati najvišu razinu cijene plina za povlaštene kupce, poput HEP-a i Petrokemije, na koje otpada oko 53 posto prodaje plina, te cijene plina za kućanstva. Vlada će to pravo moći koristiti i u slučaju kupca koji kupuje plin zbog proizvodnje toplinske energije za tarifne kupce.

Nacrtom zakona o tržištu plina, koji bi se danas trebao usvojiti na sjednici Vlade, Ministarstvo gospodarstva predlaže takozvanu postupna liberalizacija tržišta plina u "skladu s prilikama na domaćem tržištu te gospodarskih i socijalnim prilikama", piše Poslovni dnevnik.

Vlada bi tu ovlast, kako se navodi u zakonskom prijedlogu, koristila radi zaštite potrošača, regulacije tržišta ili "zbog drugih opravdanih razloga", a pri određivanju te najviše cijene morala bi u obzir uzeti cijenu plina na međunarodnom tržištu, kao i raspoložive količine plina koja je proizvedena na teritoriju Hrvatske i u podmorju epikontinentalnog pojasa.

Cijena plina će uvelike ovisiti i o cijeni domaćeg plina, kojega bi, kao se procjenjuje, na tržištu tijekom ove godine moglo biti između 60 i 70 posto, a čiju će cijenu također kontrolirati Vlada.

Zakonski prijedlog Vladi omogućuje također da do početka kolovoza 2011., proizvođaču plina za prodaju kupcima u Hrvatskoj propiše najvišu razinu cijena, opet zbog zaštite potrošača, regulacije tržišta ili zbog drugih opravdanih razloga.

Od 1. kolovoza 2008. status povlaštenog kupca dobit će sva kućanstva, što znači da će uz zaštitu cijene, imati mogućnost odabira dobavljača plina.

Pročitajte više