Do početka svibnja treba izraditi nacrt statuta sveučilišta u Dubrovniku

NACRT statuta sveučilišta u Dubrovniku treba izraditi do početka svibnja kako bi se time pokušale riješiti zapreke u postupku osnivanja dubrovačkoga sveučilišta, odnosno da bi se moglo nastaviti sa zakonskim postupkom za osnivanje toga sveučilišta koji je privremeno zaustavljen.

Taj dogovor postignut je danas u Ministarstvu znanosti i tehnologije u razgovoru ministra znanosti i tehnologije Gvozdena Flege s rektorom Veleučilišta u Dubrovniku Mateom Milkovićem i dekanom Fakulteta za turizama i vanjsku trgovinu splitskoga Sveučilišta Đurom Benićem.

Razgovor je bio zatvoren za javnost, a u priopćenju Ministarstva znanosti i tehnologije navodi se da je na susretu dogovoreno da će se otvorena pitanja koja su nastala u zakonskome postupku osnivanja dubrovačkoga sveučilišta pokušati riješiti sastavljanjem prijedloga općih akata budućega sveučilišta, odnosno izradom prijedloga nacrta statuta sveučilišta u Dubrovniku koji bi trebao biti gotov do početka sljedećega mjeseca.

Zakonski postupak za osnivanje sveučilišta u Dubrovniku privremeno je zaustavljen zbog odluke Fakultetskoga vijeća fakulteta za turizam i vanjsku trgovinu Sveučilišta u Splitu o odustajanju od sudjelovanja u izvornome projektu osnivanja DISEC-a (Dubrovnik International Science and Education Centre - "Povelje o osnivanju Dubrovnika kao međunarodnoga znanstvenog i visokoobrazovnog središta").

Naime, Fakultetsko vijeće toga fakulteta odlučilo je zadržati pravnu osobnost a tu odluku je Ministarstvo znanosti i prošlotjednome očitovanju ocijenilo protivnom prijedlogu osnivanja dubrovačkoga sveučilišta kao moderne institucije visokoga obrazovanja utemeljene na načelima Bolonjske deklaracije.

"Povelju o razvitku Dubrovnika kao međunarodnoga znanstvenog i visokoobrazovnih središta" potpisali su 10. srpnja 1999. u Dubrovniku predstavnici 16 hrvatskih državnih tijela i institucija, među kojima i Fakultet za turizam i vanjsku trgovinu Sveučilišta u Splitu.

Pročitajte više