Do proljeća u Afganistan stiže samo 18.000 američkih vojnika



PENTAGON do kasnog proljeća 2010. godine očekuje dolazak oko 18 od najavljenih 30 tisuća američkih vojnika u Afganistanu, što je sporiji tempo od predviđenog, rečeno je danas tijekom saslušanja u Senatu.

Admiral Mike Mullen, ravnatelj Udruženog stožera američkih obrambenih snaga, danas je pred senatskim Odborom za oružane snage rekao da su se talibani dosta pomakli iz svojih uporišta na jugu zemlje i postaju sve jači faktor u svim afganistanskim provincijama.

Dugo očekivana strategija Baracka Obame, koju se izrađivalo godinu dana, predvidjela je jačanje američke vojne prisutnosti za 30 tisuća ljudi. Prvi val, brigada marinaca, već je stigao u Afganistan i tamo sudjeluje u operacijama protiv talibana. Operacije protiv talibana počele su ovog ljeta u Afganistanu i susjednom Pakistanu, zemlji koja također slovi kao drugo lice istog ratišta.

Talibani su na operaciju na jugu zemlje, gdje imaju efektivnu kontrolu, odgovorili poznatom taktikom. Prvo su se povukli, a nakon toga bitku preselili u ostatak zemlje. Bombaški i napadi niskog intenziteta u kojima se uglavnom koriste jurišne puške, postali su uobičajena slika u svim afganistanskim provincijama, čak i na dosad mirnom sjeveru zemlje.

Obamina strategija slična je onoj upotrijebljenoj u Iraku, a cilj je pojačanom vojnom silom pokazati snažnu prisutnost i raditi na protuterorističkim operacijama, a istodobno posvetiti više novaca obučavanju afganistanskih, pa onda i pakistanskih sigurnosnih snaga. Želja je pridobiti potporu lokalnog stanovništva, ali u prevrtljivom Afganistanu ne zna se na što se može računati.

Pročitajte više