"Do urušavanja je došlo zbog izvođenja građevinskih radova"

NA REDOVNOJ press konferenciji zagrebačka je policija priopćila kako je do urušavanja Kupske ulice došlo zbog izvođenja građevinskih radova na izgradnji poslovnog objekta s podzemnom garažom i trafostanicom.

Na kućnom broju 9 došlo je do djelomičnog urušavanja zgrade čiji su vanjski zidovi popucali, a zgrada je potom osigurana metalnim potpornim stupovima. Također je došlo do pucanja istočne betonske oplate iskopa gradilišta, te su kroz pukotine prodrle podzemne vode koje su se ulijevale u iskop, rečeno je na konferenciji za novinare.

Tijekom obavljanja očevida zbog pritiska vode urušila se navedena betonska oplata, nakon čega se urušio kolnik ulice i propao u iskop, a došlo je i do urušavanja metalnih potpornih stupova koji su osiguravali zid zgrade. Konačno su se urušili potkrovni dio i krovište zgrade. Stanari Kupske ulice od kućnog broja 1 do 21 evakuirani su i smješteni u hostel.

Noćas evakuirani i stanari Plitvičke ulice

Kako doznajemo od zagrebačke policije noćas je zbog opasnosti od urušavanja krana dizalice evakuiran i dio stanara Plitvičke ulice, koja se nalazi usporedno s Kupskom. Evakuirano je osam stanara, koji su smješteni kod prijatelja i rodbine.

Također, cijelo je zagrebačko naselje, nazvano "Martinovka" bilo bez struje cijelu noć.

Podsjetimo, jučer su se u Zagrebu urušile tri kuće i dio Kupske ulice. Dok stanari okrivljuju HEP koji tamo gradi poslovni objekt, njihov je glasnogovornik izjavio kako se sumnja da su uzrok urušavanja podzemne vode. Milišić je dodao kako su angažirane sve moguće službe kako bi se uzrok urušavanja što prije utvrdio, te da će se više informacija dati na konferenciji za novinare danas u podne.

Kupsku ulicu jučer je posjetio i gradonačelnik Bandić, koji je kazao da je sreća što "nikome od stanara ne fali ni nokat", s ostalo će se riješiti.

Građevinska inspekcija nastavlja s nadzorom i pregledom dokumentacije

Građevinska inspekcija nastavila je i danas nadzor na gradilištu HEP-ove zgrade u Zagrebu (između Kupske i Koranske ulica). U nadzoru je utvrđeno da investitor i izvođač radova postupaju po nalozima inspekcije.

Građevinska inspekcija jučer je naložila poduzimanje mjera da ne dođe do pogoršanja stanja, među ostalim mjerenje stabilnosti kuća, praćenje stabilnosti i vertikale dizalice, praćenje razine vode te hitnu izradu projekta sanacije. Jučer izuzeta opsežna dokumentacija i danas se pregledava a Građevinska inspekcija i dalje će pratiti poduzimanje hitnih mjera kao i tijek izrade projekta sanacije.

A.H.
Foto: H.P.

Pročitajte više