Dobit talijanske energetske tvrtke Eni više nego udvostručena

Ilustracija: Shutterstock

DOBIT talijanskog proizvođača nafte i plina Enija više je nego udvostručena u trećem tromjesečju unatoč smanjenoj proizvodnji, pokazalo je izvješće objavljeno u petak. Razdoblje od srpnja do rujna talijanska kompanija zaključila je s neto dobiti koja se može pripisati dioničarima od 5.86 milijardi eura. U istom prošlogodišnjem razdoblju iznosila je 1.2 milijarde eura.

Kada se isključe jednokratne stavke i financijske izvedenice kojima se Eni osiguravao od specifičnih rizika vezanih za energente, ali i promjena valutnih tečajeva i kamata, prilagođena neto dobit iznosila je 3.73 milijarde eura i bila je više nego dvostruko veća nego lani.

Isti je skok zabilježila i prilagođena operativna dobit, na 5.77 milijardi eura. Prihod je bio gotovo dvostruko veći i iznosio je 37.3 milijarde eura. Proizvodnja ugljikovodika smanjena je pak u trećem tromjesečju za sedam posto, na 1.58 milijuna barela ekvivalenta nafte dnevno, zbog smanjenog doprinosa polja u Kazahstanu, Nigeriji i Norveškoj.

Kompanija je proizvela tri posto manje prirodnog plina nego u istom prošlogodišnjem tromjesečju i 12 posto manje tekućih ugljikovodika. U Eniju očekuju da će u cijeloj godini proizvodnja ugljikovodika dosegnuti 1.63 milijuna barela dnevno.

Pročitajte više