Dobitnica Nobela poručila iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast

Foto: EPA

Iranski će narod u konačnici nadvladati autoritarizam što ga je nametnula vlada koja je izgubila i legitimitet i javnu potporu, poručila je iz zatvora dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi u svome govoru koji su danas u Oslu pročitala njezina djeca.

Norveški odbor za Nobelove nagrade u listopadu je nagradu za mir dodijelio Narges Mohammadi (51) za njezinu nenasilnu borbu "protiv ugnjetavanja žena u Iranu" i za promicanje ljudskih prava za sve, što je vrlo jasna poruka teheranskim teokratskim vođama.

Nagradu su preuzela njezina djeca

Njezina djeca, 17-godišnji blizanci Kiana i Ali Rahmani su danas preuzeli nagradu, zlatnu medalju i diplomu na svečanosti održanoj u Gradskoj vijećnici u Oslu kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina uzvanika. Novčani dio nagrade iznosi 11 milijuna švedskih kruna ili nešto manje od milijun eura.

U govoru koji je napisala u ozloglašenome iranskom zatvoru Evin, Mohammadi kaže da su kontinuirani otpor i nenasilje najbolja strategija za postizanje promjena. "Iranski narod će svojom ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam. Ne sumnjajte, jer to je sigurno", poručila je u govoru.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova"

Zagovornica prava žena odslužuje višestruku kaznu. Protiv nje su podignute brojne optužnice, među ostalima i optužnica koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike nakon što je posljednji put uhićena u studenome 2021.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova", stoji u Mohammadinu pismu. Među ostalim piše da su i njezin život i životi brojnih aktivista u Iranu bili i ostali neprekidna borba "da se ostane živ".

Hrabra aktivistica na pozornici u Oslu simbolično je predstavljena portretom i praznom stolicom. Nekolicina laureata dosad je na sličan način bila spriječena prisustvovati svečanosti od početka dodjele nagrade godine 1901.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.