Dobitnica Nobela poručila iz zatvora: Iranski narod će pobijediti autoritarnu vlast

Foto: EPA

Iranski će narod u konačnici nadvladati autoritarizam što ga je nametnula vlada koja je izgubila i legitimitet i javnu potporu, poručila je iz zatvora dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi u svome govoru koji su danas u Oslu pročitala njezina djeca.

Norveški odbor za Nobelove nagrade u listopadu je nagradu za mir dodijelio Narges Mohammadi (51) za njezinu nenasilnu borbu "protiv ugnjetavanja žena u Iranu" i za promicanje ljudskih prava za sve, što je vrlo jasna poruka teheranskim teokratskim vođama.

Nagradu su preuzela njezina djeca

Njezina djeca, 17-godišnji blizanci Kiana i Ali Rahmani su danas preuzeli nagradu, zlatnu medalju i diplomu na svečanosti održanoj u Gradskoj vijećnici u Oslu kojoj je prisustvovalo nekoliko stotina uzvanika. Novčani dio nagrade iznosi 11 milijuna švedskih kruna ili nešto manje od milijun eura.

U govoru koji je napisala u ozloglašenome iranskom zatvoru Evin, Mohammadi kaže da su kontinuirani otpor i nenasilje najbolja strategija za postizanje promjena. "Iranski narod će svojom ustrajnošću nadvladati represiju i autoritarizam. Ne sumnjajte, jer to je sigurno", poručila je u govoru.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova"

Zagovornica prava žena odslužuje višestruku kaznu. Protiv nje su podignute brojne optužnice, među ostalima i optužnica koja je tereti za širenje propagande protiv Islamske Republike nakon što je posljednji put uhićena u studenome 2021.

"Ovu poruku pišem iza visokih, hladnih zatvorskih zidova", stoji u Mohammadinu pismu. Među ostalim piše da su i njezin život i životi brojnih aktivista u Iranu bili i ostali neprekidna borba "da se ostane živ".

Hrabra aktivistica na pozornici u Oslu simbolično je predstavljena portretom i praznom stolicom. Nekolicina laureata dosad je na sličan način bila spriječena prisustvovati svečanosti od početka dodjele nagrade godine 1901.

Pročitajte više