PREDSJEDNIČKI IZBORI

Dobra vijest iz HDZ-a: Upravo je počeo bratoubilački rat

Foto: Pixsell/Sanjin Strukic

NEMA HDZ-ovog poraza koji je loša vijest, pa tako ni u aktualnom neuspjehu njihove predsjedničke kandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović nije moguće naći ništa zloćudno. Zbog toga i bratoubilački rat koji upravo započinje u stožernoj stranci hrvatskih kriminalaca i ratnih zločinaca valja promatrati kao lijepu i korisnu pojavu. Gledamo ga već večeras: poslovično snishodljivi Gordan Jandroković Njonjo prigovara jer je kampanja bila nešto desnija od politike stranke, Vaso Brkić, očekivano, misli da Njonjo nije u pravu, a Miro Kovač, koliko smo ga razumjeli, iako to nije bilo lako, koristi priliku i u prvom istupu nakon predsjedničinog poraza napada aktualno stranačko vodstvo.

Tu je, naravno, i stranačka sluz čiji tipski predstavnik Ante Sanader ništa konkretno ne misli, odnosno ne govori, sve dok se ne vidi čije su šanse u konačnom srazu veće. Oglasio se i Andrej Plenković, u društvu ukiseljenih osmijeha vjernih suradnika, izgovarao je poslovično mirne i ne baš pretjerano sadržajne poruke, tek se malo obrušio na birače i Miroslava Škoru. Zna i on što ga čeka.

Plenković je premalo

U onome što slijedi na Plenkovića se nije pametno kladiti. Ne samo zato što se pokušavao prikazati kao pristojan HDZ-ovac - to je oksimoron - nego i zato što očito loše kotira u HDZ-ovoj bazi. Nije dobro išlo na europarlamentarnim izborima, kandidatkinja mu je izgubila predsjedničke izbore, a kovači, štirovi i slični stranački opozicionari škripe zubima i požuruju konačan pad omraženog šefa. Nakon Karamarkove orgije s pravaškim mračnjacima, Plenković im je bio premalo.

Ipak, HDZ-u valja priznati uspjeh koji za njihove apetite ništa ne znači. Kandidatkinja im je dobila nekih 47 posto glasova. Žena čija je kampanja bila zbirka gafova, a mandat ispunjen druženjima s opskurnim tipovima i čudnim potezima, došla je do 47 posto. Teško je zamisliti političku stranku koja bi toliko lošu kandidatkinju kao što je Grabar-Kitarović dovela do 47 posto, a prije pet godina čak i do pobjede.

Slijedi zabava

Uglavnom, pred nama su mjeseci grčevite borbe za tron u HDZ-u. Najmalignija hrvatska stranačka tvorevina, ujedno i najjači politički brend stvoren u ovoj zemlji od višestranačja, izgarat će u unutarnjim borbama, poluobavještajnim intrigama i tračevima. Ne, HDZ neće nestati, toliko optimistični ipak nismo, ali njihove ratove svakako će biti zabavno pratiti.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom za predsjedničke izbore instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: predsjednički izbori

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više