Dobri odnosi Hrvatske i SCG u interesu BiH

DALJNJE poboljšanje odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore postaje očigledno nakon posjeta predsjednika SCG Svetozara Marovića Zagrebu, a korist od toga trebala bi imati cijela regija, ocjena u koju u utorak prenosi većina bosanskohercegovačkih dnevnih listova.

Sarajevski "Dnevni avaz" u izvješću o susretu Marovića s hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem navodi kako su, uz bilateralna, regionalna pitanja imala posebno mjesto u razgovorima dva izaslanstva.

Ovaj list citira Mesićevu izjavu kako i Hrvatska i SCG smatraju da je vrijeme promjene državnih granica prošlo te da je poštivanje takvog stajališta interes Hrvatske i prema SCG ali i Bosni i Hercegovini koja treba dalje jačati svoje središnje institucije.

Posebnu važnost Marovićeva posjeta Zagrebu "Oslobođenje" vidi u činjenici da je on prvi predsjednik SCG koji je službeno boravio u Hrvatskoj.

Zajednička europska budućnost motiv je koji će pomoći daljnju stabilizaciju stanja u cijeloj regiji pri čemu su odnosi između Zagreba i Beograda od ključnog značenja, zaključuje izvjestitelj ovog lista iz Zagreba.

Banjalučke "Nezavisne novine" posebice citiraju Mesićevu izjavu kako su hrvatski vanjskopolitički prioriteti nepromijenjeni, a oni su dobrosusjedska suradnja, regionalna suradnja i pristupanje euroatlanskim integracijama.

Ovaj list navodi i Marovićevu konstataciju kako svi putevi ove regije u Bruxelles sada vode preko Zagreba, Beograda i Sarajeva pri čemu su uspjesi Hrvatske zajedničko ohrabrenje za sve u regiji.

Mostarski "Dnevni list" o Marovićevu posjetu Zagrebu izvješćuje na naslovnoj stranici no uz konstataciju kako su odnosi između dvije zemlje ipak opterećeni sporovima oko granice te pitanjem povratka izbjeglica. List navodi kako je Marovićevo stajalište o granicama ostalo nejasno kada je izjavio kako "sporazum ostaje temeljeno načelo" rješavanja pitanja granica, izbjegavši pri tom odrediti se prema izvješću Badinterova povjerenstva iz 1991. godine.

Pročitajte više