DOBRI POLITIČKI ODNOSI IZMEĐU KINE I HRVATSKE TEMELJ RAZVOJA GOSPODARSKIH I TRGOVINSKIH ODNOSA

Postojeći dobri politički odnosi između Kine i Hrvatske dobar su temelj za razvoj gospodarskih i trgovinskih odnosa, kazao je u srijedu u Zagrebu potpredsjednik kineske vlade Zeng Peiyana govoreći pred hrvatskim gospodarstvenicima okupljenim u Hrvatskoj gospodarskoj komori.

"S obzirom na to da je rast kineskoga gospodarstva visok, kinesko tržište veliko i vitalnost kineskih tvrtki u stalnom porastu, a Hrvatska se ubrzano približava europskim integracijama, stvoreno je dobro okruženje za unapređenje gospodarsko-trgovinske suradnje između Kine i Hrvatske", rekao je Zeng.

Kako bi se to ostvarilo, potrebno je, rekao je potpredsjednik kineske vlade, više koristiti ulogu mješovitog odbora za gospodarsko-trgovinsku suradnju, pojačati kontakte i razmjenu između nadležnih organa dviju vlada i pravodobno izmjenjivati informacije i gospodarskom, pravnom i poslovnom okruženju. Zeng smatra i da je potrebno pojačati razmjenu između prijateljskih gradova.

Usto, istaknuo je Zeng, potrebno je aktivno proširiti područje robne razmjene između dviju zemalja te poticati i podupirati kineske i hrvatske tvrtke da razvijaju raznovrsnu suradnju od uzajamne koristi.

"Obje strane trebaju poticati svoje tvrtke da se kroz međusobno ulaganje zajednički razvijaju, a posebnu pozornost treba posvetiti jačanju suradnje između malih i srednjih poduzeća", rekao je Zeng.

I kao posljednje, rekao je Zeng, treba poticati predstavnike tvrtki dviju zemalja da razmjenjuju posjete i sudjeluju u gospodarsko-trgovinskim aktivnostima, izložbama i sajmovima.

Ponovivši da su gospodarsko-trgovinski odnosi između Kine i Hrvatske ostvarili velik napredak te da je izravna robna razmjena u stalnom porastu, Zeng je zaključio da je jačanje uzajamno korisnih odnosa i suradnje na gospodarsko-trgovinskom području u skladu s osnovnim interesima Kine i Hrvatske i kineskog i hrvatskog naroda.

(Hina) xbis ydgk

Pročitajte više