Dobronić je novi šef Vrhovnog suda

SABOR je izglasao Radovana Dobronića za novog šefa Vrhovnog suda.

Od 123 prisutna zastupnika 120 je glasalo za izbor Dobronića, a tek troje je bilo protiv.

 

Kraj krize koja je trajala mjesecima

Više klubova zastupnika tražilo je stanku prije glasanja. HDZ je, tražeći stanku, najavio da će podržati Dobronića.

Oporbeni zastupnici prozivaju HDZ zbog pravomoćne presude protiv te stranke koju je prije dva dana donio Vrhovni sud.

Dobronićevim izborom zaključena je višemjesečna kriza oko imenovanja na najvišu funkciju sudbene vlasti, koja je upražnjena od sredine srpnja kad je istekao mandat Đuri Sessi, prethodnom predsjedniku Vrhovnoga suda.

Dobronićevim izborom predsjednika će dobiti i Državno izborno povjerenstvo (DIP) jer je predsjednik Vrhovnog suda i predsjednik DIP-a.

Sabor je predsjednika Vrhovnog suda izabrao uz prethodno mišljenje Opće sjednice tog Suda i saborskog Odbora za pravosuđe, a na prijedlog predsjednika Republike. Bira ga na četiri godine i po isteku mandata može biti ponovo biran. 

Tko je Dobronić

Dobronić je rođen u Čakovcu, gdje su mu svojevremeno živjeli roditelji. Njegova je obitelj, koja je inače porijeklom s Hvara, već generacijama u Zagrebu, u kojem je i Dobronić proveo gotovo cijeli život. 

U Zagrebu je završio Pravni fakultet, nakon čega se zaposlio u Zagrebačkoj banci, Direkciji pravnih poslova. U toj je banci proveo sedam i pol godina, a među ostalim je vodio i Odjel pravnih poslova za devizno poslovanje.

Nakon banke odlazi u Državnu direkciju za robne rezerve na mjesto načelnika pravnog, kadrovskog i općeg odjela.

Karijeru nastavlja na Trgovačkom sudu u Zagrebu, gdje kao sudac počinje raditi 1. ožujka 1996. godine.

U to vrijeme polaže sve ispite na poslijediplomskom studiju iz trgovačkog prava, a magistarski rad obranio je u prosincu 1998. godine.

Uskoro opširnije

Pročitajte više