Doček 2005. na Trgu bana Jelačića

NA DOČEKU Nove, 2005., godine u središtu Zagreba, na Trgu bana Jelačića, bit će bogat zabavnoglazbeni program i vatromet, a u ponoć se očekuju i gosti iznenađenja, najavljeno je danas na sjednici Gradskog poglavarstva.

Glazbenici će podsjetiti na najbolje trenutke zagrebačkog rocka, a među inima nastupit će zagrebački rockeri i rockerice 60-ih, 70-ih i 80-ih (primjerice grupa "Lutke", Davor Štern, Dado Topić, Davorin Bogović), mlada rock-skupina "Angelus" te country-sastav "Plava trava zaborava".

Nastupaju i zagrebački šansonjeri, među kojima Hrvoje Hegedušić, Elvira Voća, Višnja Korbar, Boris Babarović te Vanja Lisak i Orkestar.

Nakon ponoći nastupa skupina "4 asa" i za najizdržljivije rock-skupina "Kawasaki 3P".

Novogodišnji program na Jelačićevu trgu osmislio je Gradski ured za kulturu, a stajat će 888.000 kuna.

Pročelniku Ureda Vladimiru Stojsavljeviću "financijski" pročelnik Slavko Kojić zamjerio je što se o financijama nije najprije posavjetovao s Uredom za financije kako troškove ne bi morali planirati "u zadnji čas".

Ipak, izračunano je da će za doček 2005. biti potrošeno manje nego lani kad je novogodišnja noć na Trgu stajala više od milijun kuna.

Poglavarstvo je izvijestilo da će grad Zagreb za dovršetak obnove zagrebačke katedrale izdvojiti ukupno sedam milijuna kuna. "Naša je obveza da se zagrebačka prvostolnica umije do kraja", rekao je dogradonačelnik Milan Bandić, napomenuvši da će se tim novcem znatno ubrzati i radovi koji bi trebali biti dovršeni do kraja 2005.

Rekao je da će gradska uprava nastojati vratiti još jedan dug Kaptolu - crkvenu imovinu, tj. zgradu na Kaptolu 27 i zgradu "Komedije". Crkvi će te zgrade biti vraćene u vlasništvo, ali s odgodom uporabe i sa simboličnom naknadom.

Grad će održavanje koncerta "16. Božić u Ciboni" poduprijeti s 20.000 kuna.

Budući da se grad pridružio dobrotvornoj akciji "Ne zaboravi me", danas su članovi Poglavarstva odlučili dodijeliti zgradu i zemljište u Dugom Selu zakladi "Biskupa Josipa Langa" za smještaj starih, bolesnih i napuštenih osoba.

Danas je osnovano i povjerenstvo za gradnju spomen-parka sa spomenikom "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na Mirogoju. Na čelu povjerenstva bit će Miodrag Demo, a njegov zamjenik je Josip Jugec.

Poglavarstvo je prihvatilo pravo prvokupa arhiva poznatog fotografa Toše Dabca, jednog od osnivača tzv. zagrebačke škole umjetničke fotografije, s više od 200.000 fotografija i drugih predmeta za 1,5 milijun kuna. Arhivom će upravljati Muzej suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Pročitajte više