Dodijeljena muzejska nagrada Vijeća Europe za 2003.

MUZEJSKA nagrada za 2003. godinu, koju dodjeljuje Vijeće Europe, ove godine dobio je muzej Latenium u švicarskom gradu Hauterive.

U muzeju se nalaze izlošci kulture kasnog željeznog doba srednje i sjeverozapadne Europe pod nazivom ´La Tene´, prema obližnjem lokalitetu na obali jezera Neuchatel gdje su prvi put pronađeni keltski predmeti.

Stalna izložba pod nazivom ´Jučer - između Mediterana i Sjevernog mora´ opisuje razdoblje od preko 50.000 godina koristeći se ostacima i predmetima iz lokalnih nastambi uz jezero, piše u priopćenju Vijeća Europe.

Muzej Latenium ocjenjivački sud je preporučio kao primjer modernog arheološkog muzeja koji uključuje suradnju stručnjaka, lokalnih vlasti i javnosti, a sadrži i europsku dimenziju s obzirom na temu i pristup izlošcima.

Muzejska nagrada Vijeća Europe, koji sačinjavaju 44 zemlje, od 1977. dodjeljuje se svake godine muzeju za koji se ocijeni da je značajno pridonio razumijevanju europskog kulturnog naslijeđa.

Ravnatelj muzeja primit će brončani kipić Joana

Miroa ´Žena lijepih grudi´, koji muzej zadržava godinu dana, te diplomu i ček na 5000 eura. Nagrada će biti dodijeljena u Strasbourgu 1. travnja 2003. tijekom proljetnog zasjedanja Parlamentarne skupštine.

Nagradu dodjeljuje Odbor za kulturu, znanost i obrazovanje Parlamentarne skupštine Vijeća Europe. Muzej Buddenbrookhaus u njemačkom gradu Luebecku nagradu je dobio 2002. godine, Theatre Museum u Helsinkiju 2001., belgijski muzej ´In Flanders Fields´ 2000., a Palais des Beaux Arts u francuskom Lilleu 1999. godine.

Pročitajte više