Dodijeljena nagrada "Petar Brečić"

Nagrada za kazališnu kritiku "Petar Brečić" dodijeljena je danas u Zagrebu kritičarki Mariji Grgičević i povjesničarki teatra Ani Lederer.

Grgičević je nagradu dobila za kazališne kritike koje je objavljivala od 1961. u dnevnom i (dvo)tjednom tisku, čime je postala istinski kroničar hrvatskog teatra druge polovine 20. stoljeća, stoji u obrazloženju prosudbenog povjerenstva.

Njezino bogato iskustvo, koje se pridružilo ostalim vrlinama njezina autorskog rukopisa, učinilo je od tekstova Marije Grgičević sam vrh hrvatske kazališne kritike, navodi povjerenstvo, u sastavu - akademik Nikola Batušić (predsjednik), Branimir Bošnjak, Boris B. Horvat, Dunja Detoni Dujmić, Miroslava Vučić i Ivan Ott.

Ana Lederer, znanstvena suradnica na Zavodu za povijest hrvatske književnosti, kazališta i glazbe HAZU, nagrađena je za knjigu "Redatelj Tito Strozzi" (Meandar, 2003.).

Iscrpno istraživanje i interpretacija građe Ane Lederer sintetizirani su u knjizi koja postaje bitna za čvrste temelje na kojima od sada u povijesti hrvatskog glumišta stoji ličnost Tita Strozzija, kaže su obrazloženju.

Normalno je da se kritičari međusobno ne slažu, ali postoje stvari koje su iznad toga: to je prijateljstvo prema Petru Brečiću i Daliboru Foretiću, koji će mi trajno nedostajati, rekla je Marija Grgičević zahvaljujući na nagradi.

Petar Brečić (Glavina Donja kod Imotskog, 1935. - Zagreb, 1997.) bio je urednik kulture na Hrvatskom radiju i direktor Drame splitskog HNK.

Na Hrvatskom radiju uređivao je emisiju "Govorimo o kazalištu". Surađivao je s uglednim teatrološkim časopisima u Sloveniji, Njemačkoj i Francuskoj.

Ranim pjesmama javio se u časopisu "Prisutnosti", a književnu i kazališnu kritiku te oglede objavljivao je u više listova. Izabrani kazališni zapisi objavljeni su mu posthumno u knjizi "Jedan okvir za zrcalo" (1997.).

(Hina) xiluc ymc

Pročitajte više