DODIJELJENA ŠPANJOLSKA NAGRADA PRINCIPE DE ASTURIAS ZA UMJETNOST

Nagrada Principe de Asturias za umjetnost za 2003. dodijeljena je ovih dana španjolskom slikaru Miquelu Barcelu, objavio je žiri okupljen u španjolskom gradu Oviedu proteklog tjedna. L

Miquel Barcelo pobijedio je u posljednjem krugu glasovanja skladatelja Cristobala Halfftera i španjolskog arhitekta Rafaela Monea. Žiri je naglasio da je presudna bila originalnost djela ovog slikara s Majorke rođenog 1957. godine.

Miquel Barcelo umjetnik je mediteranske tradicije i neumorni putnik koji živi između Pariza, Majorke i Malija, koji je snažno utjecao na njegovo stvaralaštvo.

Nagrada za umjetnost šesta je u nizu od osam nagrada Principe de Asturias, vrijednih 50.000 eura, koju svake godine dodjeljuje zaklada istog imena, a laureati dobivaju i kopiju skulpture španjolskog umjetnika Joana Miroa.

Prošle godine tu je nagradu primio američki glumac i redatelj Woody Allen.

Nagrada na području znanstvenih i tehničkih istraživanja za 2003. godinu dodijeljena je britanskoj znanstvenici Jane Goodall, nagradu za područje društvenih znanosti dobio je njemački filozof Juergen Habermas, za komunikacije su nagradu zajedno dobili poljski novinar Ryszard Kapuscinski i peruanski teolog Gustavo Gutierrez Merino, nagradu za sport dobila je biciklistička utrka Tour de France, a nagradu za književnost zajedno su dobili marokanska spisateljica Fatima Mernissi i američka književnica Susan Sontag.

Pročitajte više