Dodijeljene američke nacionalne književne nagrade

AUSTRALSKA spisateljica Shirley Hazzard dobitnica je ovogodišnje američke književne nagrade National Book Award u kategoriji romana, nagrada za publicistiku dodijeljena je Carlosu Eireu, rođenom Kubancu, dok je priznanje za značajan doprinos američkoj književnosti primio autor horor romana Stephen King, priopćeno je ovih dana iz američke Nacionalne književne zaklade.

Autor romana "Shining", "Carrie" i "Stand" te desetaka drugih bestselera, prilikom preuzimanja nagrade u srijedu nije trošio vrijeme na uobičajene hvalospjeve, već je potaknuo Nacionalnu književnu zakladu da nastavi s izgradnjom mostova "između popularne i ozbiljne literature".

Kao jedan od najplodnijih svjetskih pisaca, King je, prema vlastitim riječima, primio priznanje u ime popularnih autora poput Elmorea Leonarda, Jacka Ketchama, Johna Grishama, Dennisa Lehanea i najmanje još "desetak drugih autora".

Članovi žirija 54. dodjele National Book Award odlučili su se za roman "The Great Fire" Shirley Hazzard, priču o hrabrom vojniku i tinejdžerici, kćeri australskog časnika u poslijeratnom Japanu, te Eireov "Waiting for Snow in Havana: Confessions of Cuban Boy", memoare o privilegiranom djetinjstvu prekinutom prebacivanjem zrakoplovima 14.000 kubanske djece u izbjeglištvo u Ameriku 1962. godine.

Dobitnik nagrade za poeziju je C.K. Williams, profesor na američkom sveučilištu Princeton, za zbirku "The Singing: Poems", dok je Polly Horvath pobijedila u kategoriji knjiga za mlade s "The Canning Season", pričom o djevojci s Floride koja provodi ljeto sa svojim ekscentričnim 91-godišnjim tetama blizankama u Maineu.

Hazzard, koja je prethodni roman objavila prije više od 20 godina, rekla je da u književnosti ne bi trebalo biti "natjecanja, budući da je tako golema, a i engleski jezik nudi brojne mogućnosti".

Eire, znanstvenik kojemu je "Waiting for Snow in Havana" prvo "neznanstveno djelo", priznao je da ga je nagrada jako iznenadila.

U svom obraćanju prilikom preuzimanja nagrade nije mogao izbjeći politiku te je rekao kako je "žalosna činjenica da bi bio u zatvoru da je napisao knjigu u svojoj domovini".

Eire je profesor povijesti i religije na sveučilištu Yale, a dodijeljenu je nagradu posvetio svim kubanskim zatočenicima. "Njihov je zločin pisanje", rekao je on. "Nek sniježi u Havani i nek se jednom zauvijek mogu slobodno izražavati".

U uži izbor za National Book Award u listopadu je ušlo 20 djela (po pet u svakoj od četiri kategorije), dok je za natjecanje prijavljeno rekordnih 1030 djela.

Prošle su godine dobitnici bili Julia Glass za roman, Robert Cato za publicistiku, Nancy Farmer za roman za mlade te Ruth Stone za poeziju.

Pročitajte više