Dodijeljene nagrade Varaždinskih baroknih večeri

Festivalske nagrade 34. varaždinskih baroknih večeri "Ivan Lukačić" i "Jurica Murai" te nagrada "Kantor" medijskoga pokrovitelja "Vjesnika" svečano su dodijeljene danas, posljednjeg dana Festivala u salonu varaždinske Gradske vijećnice.

Nagrade "Ivan Lukačić", za najbolji muzikološki rad i interpretaciju barokne glazbe, dobili su Joško Čaleta za muzikološki rad koji je bitno pridonio istraživanju hrvatske glazbene baštine, predstavljen na koncertu 17. rujna u varaždinskoj katedrali, i Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" za najviši izvođački domet na tom koncertu.

Iznimno su ove godine dodijeljene dvije nagrade "Jurica Murai". Nagradu su dobili Komorni orkestar Muenchenske filharmonije, umjetnički voditelj Lorenz Nasturica i dirigent Ion Marin za koncert održan 26. rujna u varaždinskoj katedrali. Drugu nagradu dobili su engleski "The King's Consort" i umjetnički voditelj Robert King za koncert održan 28. rujna u varaždinskoj katedrali.

Novoutemeljenu nagradu "Kantor" medijskoga pokrovitelja Varažinskih baroknih večeri "Vjesnika" za vrhunske hrvatske interprete glazbenog djela Johanna Sebastiana Bacha izvedene na Festivalu dobio je pijanist Vladimir Krpan. Nagradu je dobio za koncert održan 20. rujna u Velikoj koncertnoj dvorani varaždinskoga HNK i za realizaciju projekta u sklopu kojeg je te večeri devetero pijanista izvelo Koncert za jedan, dva, tri i četiri glasovira, skladatelja J.S.Bacha, u suradnji sa Zagrebačkim solistima i pod umjetničkim vodstvom Tonka Ninića.

Nagrada se sastoji od Povelje i Staklene statue, koje je dobitnicima uručila glavna urednica "Vjesnika" Andrea Latinović.

Mnogobrojne uzvanike i goste pozdravili su ravnatelj Baroknih večeri Vladimir Kranjčević i varaždinski gradonačelnik Ivan Čehok, pri čemu su osobito pohvalili sjajnu organizaciju Gradskoga koncertnog ureda.

Varaždinske barokne večeri završavaju večeras tradicionalnom misom zahvalnicom u katedrali, koju će predvoditi pomoćni biskup đakovački i srijemski Đuro Hranić u koncelebraciji s varaždinskim biskupom Markom Culejom, a nastupit će i đakovački Katedralni zbor pod ravnanjem Vinka Sitarića.

(Hina) xmbed ymć

Pročitajte više