Dodijeljene nagrade "vladimir nazor"

NA SVEČANOSTI u Preporodnoj dvorani Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), u Zagrebu, večeras su dodijeljene nagrade "Vladimir Nazor" za 2002., koje Republika Hrvatska dodjeljuje za najbolja umjetnička ostvarenja u književnosti, glazbi, filmu, likovnoj i primijenjenoj umjetnosti, kazališnoj umjetnosti, te arhitekturi i urbanizmu.

Nagrada se dodjeljuje kao godišnja i kao nagrada za životno djelo.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo dobio je povjesničar književnosti i književni teoretičar Gajo Peleš.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za književnost dobila je Andrijana Škunca za zbirku izabranih pjesama "Predivo sve užih dana", objavljenu u izdanju Društva hrvatskih književnika prošle godine.

Nagradu za životno djelo iz područja glazbene umjetnosti dobila je operna pjevačica Božena Ruk-Fočić.

Godišnju nagradu iz područja glazbe dobio je skladatelj Željko Brkanović, za koncert održan 14. prosinca prošle godine u Preporodnoj dvorani palače HAZU.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za područje likovne i primijenjene umjetnosti dobio je Julije Knifer, slikar meandra koji zauzima istaknuto mjesto u hrvatskoj i europskoj likovnoj umjetnosti.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" za likovne i primijenjene umjetnosti dobio je umjetnik srednje generacije Duje Jurić, za prošlogodišnju izložbu u Gliptoteci HAZU.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za filmsku umjetnost dobio je naš vodeći animator Borivoj Dovniković-Bordo.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor", za video-filmsko djelo DAS LIED Ist aus, dobio je Ivan Faktor, jedan od najuglednijih medijskih umjetnika sustvaralaca nove umjetničke prakse u Hrvatskoj.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za kazališnu umjetnost dobio je koreograf i plesni umjetnik Milko Šparemblek.

Godišnju nagradu s područja kazališne umjetnosti "Vladimir Nazor" dobio je dramski umjetnik mlađe generacije Elvis Bošnjak, koji se nametnu kreativnim talentom kao glumac i pisac u kazališnom komadu "Nosi nas rijeka" u produkciji HNK Split.

Nagradu "Vladimir Nazor" za životno djelo za arhitekturu i urbanizam dobio je Ante Marinović-Uzelac, koji kao sveučilišni profesor znanstvenik i arhitekt djeluje već 40 godina.

Godišnju nagradu "Vladimir Nazor" dobio je arhitekt Lenko Pleština, za projekt vile na Pantovčaku.

Nagrade "Vladimir Nazor" za godinu 2002. uručio je ministar kulture Antun Vujić.

Čestitavši dobitnicima tih prestižnih nagrada naglasio je kako stvaralački rad pojedinaca na najbolji mogući način svjedoči o visokim i trajnim vrijednostima hrvatske kulture i društva.

Predsjednik Odbora nagrade "Vladimir Nazor" akademik Nedjeljko Fabrio današnji dan proglasio je svečanim blagdanom hrvatske kulture, rekavši kako već 43 godine uzastopno Hrvatski sabor i Ministarstvo kulture "uzvisuju velikana hrvatskog pjesništva, Vladimira Nazora, tako da najvišoj nagradi za umjetnička ostvarenja daju njegovo ime".

U ime nagrađenih zahvalio se koreograf i baletni umjetnik, Milko Šparemblek, rekavši da se smatra doajenom hrvatskog kazališta, baleta i plesa djelujući 55 godina u kazalištu.

U glazbenom programu izvedena su djela Željka Brkanovića, a izveli su ih pijanist Vladimir Krpan, violinistica Laura Vagjon i gitarist Ištvan Roemer.

(Hina) ta sp

Pročitajte više